• Nie Znaleziono Wyników

KRYT NEZAJIŠŤUJE ÚPLNOU OCHRANU PRO MALÉ DĚTI NEBO POSTIŽENÉ OSOBY!

Každý kryt nebo jiné ochranné zařízení, odstraněné za účelem prohlídky topidla, je třeba před spuštěním topidla nasadit zpátky.

B. TECHNICKÉ PARAMETRY

• Napájení plynem propan-butan G30 (LPG)

• Tlak napájení 37mbar

• Kategorie zařízení I 3B/P

• Maximální výkon ohřevu (spotřeba plynu): 4,1 kW (298g/h)

• Minimální výkon ohřevu (spotřeba plynu): 1,5 kW (109g/h)

• Hmotnost topidla: 8,5 kg.

• Rozměry: (hl.) 36,5 x (šíř.) 42 x (výš.) 73 cm

• Minimální rozměry ohřívané místnosti: 15m3

Místo na plynovou láhev 11kg

III. UMÍSTĚNÍ TOPIDLA

1. Topidlo je přizpůsobené na umístění na podlaze. Musí být vzdálené od stěn. Místo umístění topidla by mělo zajistit snadný přístup k prvkům jeho ovládání (včetně k uzávěru na plynové láhvi).

2. Topidlo nesmí stát v průchozích místech, aby neztěžovalo běžný pohyb. Přístup k zařízení nesmí být zamezen jinými předměty.

3. Topidlo musí stát na takovém místě, kde je zajištěn svobodný přístup vzduchu na spalování a odvod spalin. Na trase odvodu spalin (např. směr proudění vzduchu, průvanu) nesmí být umístěny židle, křesla apod. zařízení, na nichž by se mohli po delší dobu zdržovat lidé.

4. Minimální vzdálenosti, jaké je třeba dodržovat při umístění topidla:

• Minimální vzdálenost od zadních a bočních ploch topidla – min. 25 cm

• Minimální vzdálenost od překážek, které se nachází před topidlem – min. 2 m

• Jiné zdroje tepla poblíž topidla – min. 2 m 5. Topidlo se nesmí nikdy instalovat:

• V ložnicích

• V koupelnách, lázních, poblíž bazénů nebo na místech, ve kterých by mohlo být vystavené působení vody

• V automobilu, přívěsu a kempingových vozidlech

• Na místě, kde záclony, nábytek, oděvy nebo jiné hořlavé předměty jsou v menší vzdálenosti, než 2 m od přední, horní nebo boční plochy topidla

• Jako krbová vložka

• V místnostech a na místech, v nichž silně proudí vzduch, nebo jsou průvany (nemůže stát na místech, kde je plamen hořáku vystavený riziku sfouknutí)

• V místnosti s velkou intenzitou pohybu osob

• Ve sklepech, nebo pod úrovní terénu

• Ve velkých bytových domech nebo mnohopodlažních budovách

6. Nikdy nepoužívejte topidlo v podmínkách zvýšené prašnosti nebo v prostorách, kde jsou v ovzduší výpary hořlavých tekutin anebo plynů.

7. Nikdy nespouštějte topidlo v místech skladování hořlavých látek, např. v místnostech, kde se uchovává benzín nebo jiné hořlavé tekutiny a plyny.

IV. POŽADAVKY NA PLYN

1. Zařízení je určeno k použití výhradně plynu - tak, jak je uvedeno na firemním štítku (G30 37mbar). Toto zařízení nelze adaptovat na používání jiných druhů plynu.

2. Topidlo je přizpůsobené k používání plynové láhve 11 kg. Vnitřní rozměry k nainstalování plynové láhve jsou šířka 37 cm x výška 64,5 cm.

3. V zařízení je nezbytné použití certifikované hadičky přivádějící plyn, s délkou minimálně 50 cm

a regulátoru tlaku plynu s výstupním tlakem 37 mbar.

4. Maximální nastavení vstupního tlaku nesmí být větší než 37mbar.

5. Hadička a soustava regulátoru tlaku plynu musí vyhovovat normám a místním právním předpisům.

6. Instalace musí být v souladu s místními předpisy, nebo - pokud takové předpisy nejsou – se standardy skladování a nakládání s plynem LPG propan-butan.

7. Stlačené, rezivé nebo poškozené plynové láhve mohou být nebezpečné a měly by být překontrolovány dodavatelem plynu. Je zakázáno používat plynovou láhev s poškozeným závitem láhve, ventilem nebo závitem na upevnění regulátoru tlaku plynu.

8. Pružná hadička spojující prostřednictvím regulátoru tlaku plynu láhev s topidlem nesmí být stočená nebo vystavená styku s horkými nebo ostrými předměty.

9. Nikdy nepřipojujte k topidlu nepřekontrolovanou plynovou láhev.

10. Láhev je třeba zcela odpojit, pokud se topidlo nepoužívá.

V. ČERSTVÝ VZDUCH NA SPALOVÁNÍ A K VĚTRÁNÍ

POZOR!

Toto topidlo potřebuje pro své správné fungování přísun čerstvého vzduchu. V opačném případě může nastat situace, kdy bude plyn špatně spalován. Za účelem zajištění přísunu vhodného čerstvého vzduchu do tohoto zařízení, i jiných zařízení spalujících palivo ve vašem domu, se seznamte s následujícími pokyny.

Veškeré místnosti v domech patří z hlediska větrání k jedné ze tří tříd:

1. KONSTRUKCE S OBVYKLOU TĚSNOSTÍ

Dostatečné množství vzduchu ke spalování a větrání může zajistit vzduch vcházející dveřmi a okny. Avšak v budovách s neobvykle těsnou konstrukcí je třeba zajistit další možnosti přísunu čerstvého vzduchu.

KONSTRUKCE S OBVYKLOU TĚSNOSTÍ je definovaná jako konstrukce, kde:

• Stěny a strop, které jsou vystaveny působení vnějšího vzduchu, jsou vybaveny parotěsnou izolaci s ukazatelem propustnosti maximálně 1 perm s utěsněnými otvory

a

• U otevíraných oken a dveří byla použitá těsnící páska

• Utěsnění se používá na takových místech, jako jsou spoje kolem okenních a dveřních rámů, mezi základovou deskou a podlahou, mezi spoji stěna-strop, mezi stěnovými panely, v otvorech na instalace, elektrické a plynové vedení a v jiných otvorech.

2. NEUZAVŘENÝ PROSTOR

NUZAVŘENÝ PROSTOR, jehož objem je minimálně 1,4 m3 na 290 W celkového ukazatele výkonu všech zařízení instalovaných v tomto prostoru. Místnosti sousedící bezprostředně s prostorem, v němž jsou instalována zařízení, nevybavené dveřmi, se považují za součást neuzavřeného prostoru.

3. UZAVŘENÝ PROSTOR

UZAVŘENÝ PROSTOR, jehož objem je menší než 1,4 m3 na každých 290 W celkového ukazatele výkonu všech zařízení v tomto prostoru. Za účelem usnadnění větrání je třeba otevřít dveře do vedlejší místnosti. Lze také využít přídavný větrací systém.

VI. NÁVOD NA INSTALACI

Před zahájením instalace se přesvědčte, že samotné zařízení a stejně tak i hadice a regulátor tlaku plynu nejsou poškozeny. V případě zjištění jakýchkoliv vad kontaktujte prodejce. Během provádění všech dále uvedených činností musí být ventil na plynové láhvi a ventil na zařízení zavřeny.

PO ZO R!

• Toto zařízení vyžaduje regulátor tlaku plynu definovaný v „POŽADAVCÍCH SPOJENÝCH S PLYNEM“.

• Zapojenou láhev je třeba zapojovat v ovzduší bez ohně.

• Je třeba se ujistit, že systém řízení plynu v zařízení je vypnutý – uzavřeny ventily na láhvi a na zařízení.

1. Odšroubujte zadní kryt z topidla připevněný v jeho dolní části.

2. Přišroubujte vruty kolečka ke krytu topidla.

3. Nasaďte hadici dlouhou 50 cm na koncovku, která je na zařízení, a na koncovku na regulátoru tlaku

plynu.

Obě spojení zajistěte kovovými tlakovými objímkami.

4. Připevněte regulátor tlaku plynu k ventilu láhve. Upevněte jej s použitím nastavovacího klíče a přesvědčte se, že je tento spoj těsný.

5. Pamatujte na umístění těsnění u matice regulátoru tlaku plynu. Regulátor by měl být přizpůsobený tlaku 37 mbar.

6. Proveďte zkoušku těsnosti celého spojení (viz níže „ZKOUŠKA UNIKÁNÍ PLYNU“).

7. Umístěte láhev uvnitř krytu, vyhněte se stočení hadice přivádějící plyn.

8. Nasaďte kryt.

VII. ZKOUŠKA UNIKÁNÍ PLYNU

(KONTROLA TĚSNOSTI SPOJŮ PLYNOVÉ SOUSTAVY)

PO ZO R!

• Uhaste každý plamen.

• Během provádění zkoušek úniku je zakázáno kouření cigaret.

Vedení plynu v topidle bylo otestováno z hlediska úniku plynu v továrně, před expedováním. Kompletní zkoušku těsnosti plynového vedení je třeba provést na místě instalování, z důvodu případného nesprávného zacházení se zásilkou nebo přílišného tlaku vyvíjeného na topidlo. Topidlo musí být kontrolováno s plnou láhví.

Je nepřípustné kontrolovat těsnost otevřeným plamenem (např. zápalkou nebo svíčkou). Hrozí nebezpečí výbuchu! Ke kontrole těsnosti můžete použít směs vody s mýdlem, sprej určený k tomuto účelu nebo odborné zařízení.

1. Je třeba se přesvědčit, že je kontrolní bezpečnostní ventil vypnutý.

2. Smíchejte vodu s mýdlem, jednu část tekutého saponátu a jednu část vody. Vodu s mýdlem naneste ostřikovačem, kartáčem nebo hadříkem, na všechny části plynového vedení. V případě úniku se objeví mýdlové bubliny.

3. Odšroubujte ventil na plynové láhvi (věnujte zvláštní pozornost místům spojení pružné hadice s regulátorem tlaku plynu a se zřízením).

4. V případě úniku uzavřete přísun plynu. Utěsněte místa úniku, následně opětovně zapojte přísun plynu a prověřte veškeré spoje ještě jednou. Pokud se bubliny dále objevují, je třeba kontaktovat prodejce nebo dodavatele plynu.

5. Ke kontrole těsnosti je třeba také využívat odborné měřící vybavení.

PO ZO R!

1. Celý plynový systém, hadice, regulátor tlaku plynu, zapalovač, reduktor nebo hořák by se měly testovat z hlediska úniku před použitím.

2. Zkontrolujte stav hadice z hlediska větších otěrů, předření nebo opotřebování. Podezřelá místa by se měla zkontrolovat, zda z nich neuniká plyn. Pokud je chyba v hadici, je třeba ji vyměnit za novou, odpovídající požadavkům místních norem. Nelze utěsňovat hadici izolační páskou.

3. Vyhněte se skroucení pružných trubic a hadic.

4. Přesvědčte, že je větrací otvor láhve průchozí, řídící komora, hořák a oběhy vzduchu v topidle jsou bez znečištění. Pokud byla nalezená znečištění, pavučiny nebo hnízda hmyzu, vyčistěte otvory pevným vytěrákem nebo stlačeným vzduchem.

5. Ovládací knoflík stláčejte a otáčejte výhradně rukou. V žádném případě nepoužívejte nářadí. Pokud nelze knoflík stlačit nebo otočit rukou, nezkoušejte jej opravovat. Obraťte se na servisní opravnu nebo na dodavatele plynu. Použití síly nebo pokusy o opravu mohou způsobit požár nebo výbuch plynu.

6. Vždy mějte v dosahu připravený k použití práškový hasicí přístroj nebo hasicí deku.

VIII. OBSLUHA

POZOR!

Před zapálením zapalování je třeba čichem zkontrolovat celé okolí zařízení, zda z něj neuniká plyn.

Plyn je možné ucítit blízko podlahy, jelikož je propan-butan těžší než vzduch a tak se drží u podlahy.