• Nie Znaleziono Wyników

Čipkárkom a Čipkárom, ako aj zamestnankyňom a zamestnancom múzejných objektov (zoznam nižšie), ktorí sa projektu zúčastnili vyplnením do-tazníkov, poskytovaním informácií a rozhovorov, umožňovaním dotazov na zbierku a poskytova-ním pohostinnosti a láskavosti autorky v týchto mestách: Bobowa, Brzana, Ciężkowice, Jankowa, Kraków, Łużna, Nowy Sącz, Sędziszów, Siedliska, Stróżna, Wilczyska a Zakopane.

Autorka ďakuje aj tímom troch inštitúcií, v kto-rých uskutočňovala múzejné dotazy o Bobowskej Čipke a čipke všeobecne, tj Regionálne múzeum v Nowom Sączi, Tatranské múzeum v Zakopanom a Etnografické múzeum v Krakove.

Bobowská Čipka

Bobowska čipka - vyjadrujem tu zámerne jednot-né číslo, aby som zdôraznila súdržnosť tohto feno-ménu ako kultúrneho systému. Zároveň v ďalšej časti textu používam tento výraz v množnom čísle, keď mám na mysli interpretačný variant tohto fe-noménu, tj vec samotnú, ako hmotný objekt, vý-sledok remeselnej práce - potom sú to Bobowské čipky. Stále, ak si Čitateľ všímol, písane z veľkého písmena. Je to tiež gramatický prostriedok, kto-rého cieľom je zachovanie vysokého stavu vyššie uvedeného fenoménu a vyššie uvedenej veci, do-konca aj na úkor nedodržania gramatických pra-vidiel. Jazykový zvyk umožňuje v odôvodnených situáciách a na konkrétny účel používať vhodné ja-zykové nástroje (hovorené a písané). Tento nástroj je práve používanie veľkých písmen. Z rovnakého dôvodu ho používam aj v termíne Čipkárka.

Tento etnografický text určite nemal byť „suchým”

historickým alebo etnografickým textom, ktorý by poskytol fakty alebo interpretácie, bez emoci-onálnej farby. Naopak. Dostal charakter etnogra-fického eseje s úmyselným a jasným subjektiviz-mom interpretácie, ktorý nebol uprednostňovaný valorizáciou a emocionalitou. Text bol vytvorený za účelom popisu, vysvetľovania, skrotenia, pro-mócie a propagácie predmetu: čipky. V dôsledku pozorovania miestnej komunity, ktorú autorka tej-to práce realizovala v rámci terénneho výskumu v obci Bobowa na účely tejto publikácie, autorka zistila relatívne nízku úroveň (a nazvala ju v kon-vencii ďalšieho textu - mimoriadne subtílnu) pove-domia o hodnote fenoménu Bobowskej

čipky, ktorý autor chápe nielen ako samotný pred-met - čipku - ale aj systém medziľudských vzťahov a symbolov používaných v komunikácii pre potre-by týchto vzťahov. Zámerom autorky je zdôrazniť, že Bobowska čipka by mala byť zahrnutá do et-nografie dvoma spôsobmi: ako objekt, vec a ako systém kultúry (a v ňom: sociálna štruktúra). Tento

druhý spôsob interpretácie a opisu tohto fenomé-nu mu dáva vyššiu pozíciu ako len objektovú inter-pretáciu, opis produktu alebo produktu.

Tento text nie je hodnotovo neutrálny, pretože jeho cieľom je pozitívne ocenenie jeho predmetu:

fenoménu Bobowskej čipky. Napriek zámerným hodnotiacim témam, ktoré sú v ňom obsiahnuté, je tento text stále etnografickým a antropolo-gickým textom. Použitím motívov interpretačnéj etnografii autorka tvrdí, že každý text popisujúci vybratý text národopisnej kultúry, je dielom sub-jektívnym a jedným z mnohých interpretácií textu tejto kultúry, bez väčších šancí na údajne možnú objektivitu. Okrem toho táto interpretácia nemusí byť súdržná, ako vonkajší (mimo popísaného ope-račného systému kultúry) súhrnný text - v skutoč-nosti, tento text nie je určený zhrnúť čokoľvek, je to len iná interpretácia s právom na nesúvislosti.

Podobne ako Clifford Geertza , autorka je pre-svedčená o tom, že očakávania objektívnosti a hú-ževnatosti z opisu husto vybraného textu (alebo fenoménu) kultúry je neodôvodnené vzhľadom k relativite akejkoľvek racionálnej alebo verbali-zowanej interpretácií a výsledných opisov, ktoré sú samy o sebe interpretované výklady. Text je sú-časťou etnografického metatextu, zatiaľ čo syntax je súčasťou systému, ktorý sa snaží popísať a vy-svetliť. V tomto druhom zmysle je text interpreto-vaný ako stavebný prvok systému.

Celková interpretácia pozostáva zo štádia kom-plexného opisu, ale nikdy to nebude konečný opis, pretože vždy bude existovať iná interpretá-cia. Otvorenosť interpretačného etnografického opisu určuje jeho hodnotu a rešpekt, ktorý sme-ruje k všetkým svojim subjektom - opisným objek-tom. Vďaka tejto relatívne intímnej perspektíve je opodstatnené, že etnografický esej, napĺňajúci špecifickú a zamýšľanú funkciu v kultúre s užším (lokálnym, poloverejným) a širším (verejným) po-krytím, nesie jasný obraz osobného výkladu etno-grafa ako kultúrneho výskumníka. Je však dôleži-té, aby subjektivita tohto opisu bola vytvorená ako sekundárny krok po tom, čo sa čo najviac pozrela na diskutovaný kultúrny text, ktorým je Bobowská čipka. „Pohľad z diaľky“ autorky na túto „vec“, ako aj jej úplne vonkajšie vnímanie tejto „veci“ dovolili relatívne objektívne a určite úplne odlišné od

C. Geertz, Opis gęsty - w stronę interpretatywnej teorii kultury, w: Badanie kultury. Elementy teorii antropologicznej, red. M. Kempny, E. Nowicka, Warszawa 2005, s. 35.

Bobowská Čipka

miestneho pohľadu na fenomén Bobowskej ipky.

Po odľahlosti je možné aproximovanie a subjekti-vizmus, ktorý zámerne zaviedol tento text. Inými slovami, cieľom tejto eseje je jej subjektivizmus zrodený z objektivity. Tento subjektivizmus je úplne odlišný od toho, ktorý vytvára lokálne in-terpretácie. Účelom tohto textu je preto vštepiť

iný subjektívny pohľad na predmet opisu, t.j. fe-nomén v jeho celistvosti: čipku a kultúrny systém bobowskej čipovej tvorby s jej vznešenou, často podceňovanou štruktúrou. Subjektivita tu má dve odrody: miestnu (bobowskú) a mimo-miestnu (au-torky tohto textu). Možno sa stretnú niekde na križovatke.

Dotknete sa čipky... Pozeráte sa na ňu... Koľko krajín, toľko čipiek, ale TA je len jedna. Pretože...

Bobowa je iba jedna, aj keď je to jedna z naj-starších osád nachádzajúcich sa v údolí rieky Bia-ła, neďaleko mesta Gorlice. Len tu je čipka, ktorú vidíte na tabuli tejto výstavy. Nevyrobila ju strojo-vá páska. Nebola vyrobená z plastu. Urobili ju ľud-ské ruky s niťami, ktoré sa točili predovšetkým z nádhernej tradičnej poľskej rastliny: ľan z vlákien.

Koľko hodín táto práca trvala? S najväčšou čipkou - niekoľko tisíc hodín. Autori čipky nevyužili jednu kvapku lepidla, nevydali ani jeden liter výfukového plynu, len sedeli a pletili, pravdepodobne popíjali nejaký chutný nápoj. Je to krásna čipka, však?

ETNOGRAFICKÁ

Powiązane dokumenty