• Nie Znaleziono Wyników

A mérőműszer üzemeltetéséhez alkáli-mangán-elemek alkalmazását javasol-juk.

Az elemfiók (8) fedelének felnyitásához nyomja meg a (9) reteszelést és hajtsa fel az elemfiók fedelét. Tegye be az elemeket.

Ekkor ügyeljen az elemfiók fedél belső oldalán található ábrázolásnak megfe-lelő helyes polaritás betartására.

Mindig valamennyi elemet egyszerre cserélje ki. Csak egy azonos gyártó cég azonos kapacitású elemeit használja.

uVegye ki az elemeket a mérőműszerből, ha azt hosszabb ideig nem használja. Az elemek a mérőműszeren belüli hosszabb tárolás során kor-rodálhatnak, vagy magától kimerülhetnek.

Üzemeltetés

uÓvja meg a mérőműszert a nedvességtől és a közvetlen napsugárzás behatásától.

uNe tegye ki a mérőműszert szélsőséges hőmérsékleteknek vagy hő-mérsékletingadozásoknak. Nagyobb hőmérsékletingadozások ese-tén várja meg, amíg a hőmérséklete kiegyenlítődik, mielőtt

bekap-44 | Magyar

csolná. Szélsőséges hőmérsékletek vagy hőmérséklet-ingadozások ese-tén a mérőműszer pontossága csökkenhet.

uÜgyeljen arra, hogy a mérőműszer ne eshessen le és ne legyen kitéve erősebb lökéseknek vagy ütéseknek. Erős külső behatások után és a működés során fellépő feltűnő jelenségek esetén ellenőriztesse a mérő-műszert egy feljogosított Bosch-vevőszolgálattal.

uA mérési eredményekre a mérési elv következtében bizonyos kör-nyezeti feltételek befolyással lehetnek. Ide tartoznak például a olyan berendezések közel volta, amelyek erős elektromos, mágneses vagy elektromágneses tereket hoznak létre, nedvesség, fémtartalmú épí-tőanyagok, alumíniummal kasírozott hangszigetelő anyagok vala-mint vezetőképes tapéták vagy csempék. Ezért a falakban, mennyeze-tekben vagy padlókban végzendő fúrás, fűrészelés vagy marás megkezdé-se előtt nézzen utána más információforrásokban (például építési tervek) is.

uA mérőműszert csak az erre a célra előirányzott

(1) fogantyúfelületeknél fogva tartsa, hogy ne befolyásolja a mérési eljárást.

uA mérőműszer hátoldalán a (6) érzékelő tartományban ne tegyen fel öntapadó címkéket vagy táblákat. A fémtáblák különösen erősen befo-lyásolják a mérési eredményeket.

Mérés közben ne viseljen kesztyűt és ügyeljen a kielégí-tő földelésre. Ha nem áll fenn kielégíkielégí-tő földelés, a feszült-ség alatt álló vezetékek felismerése esetleg nem megfelelő-en működik.

Mérés közben kerülje el olyan készülékek közelségét, amelyek erős elektromos, mágneses vagy elektromág-neses mezőket bocsátanak ki. Az olyan készülékeknél, amelyek sugárzása befolyással lehet a mérésre, lehetőség szerint deaktiválja a megfelelő funkciókat, vagy kapcsolja ki a készülékeket.

Magyar | 45

Üzembe helyezés

Be- és kikapcsolás

uA mérőműszer bekapcsolása előtt gondoskodjon arról, hogy a (6) ér-zékelő tartomány ne legyen nedves. Szükség esetén dörzsölje szárazra egy kendővel a mérőműszert.

uHa a mérőműszer előzőleg egy erős hőmérsékletváltozásnak volt ki-téve, akkor a bekapcsolás előtt várja meg, amíg a hőmérséklete egy stabil értékre áll be.

A mérőműszer bekapcsolásához tolja le a (2) be-/kikapcsolót.

A mérőműszer végrehajt egy rövid öntesztet és automatikusan kalibrálja ön-magát. A mérőműszer üzemkész, mihelyt a (3) jelzőlámpa zöld színben vilá-gítani kezd.

A mérőműszer kikapcsolásához tolja fel a (2) be-/kikapcsolót.

Ha kb. 10 percig nem kerül mérés végrehajtásra, a mérőműszer az elemek kímélésére automatikusan kikapcsolásra kerül.

Megjegyzés: Az automatikus kikapcsolás után a (2) be-/kikapcsoló még a bekapcsolt helyzetben marad. A mérőműszer újrabekapcsolásához kapcsol-ja előbb ki, majd ismét be a mérőműszert.

Működési mód

A mérőműszerrel a (6) érzékelő tartomány alatti területet a maximális érzé-kelési mélységig lehet megvizsgálni.

A berendezés minden mérésnél automatikusan keresi a fémtárgyakat és a fe-szültség alatt álló vezetékeket.

46 | Magyar

A mérőműszert mindig enyhén nyomja az alapfelü-letre és így mozgassa oldalirányban, egyenes vonal-ban, anélkül hogy felemelné vagy a nyomóerőt meg-változtatná.A mérőműszert tartsa szorosan a (1) markolatfelületnél fogva és mérés közben ne érintse meg a (6) érzékelő tartományt.

Jelzőlámpa és hang-jelzés

Magyarázat zöld + nincs

hangjel-zés

nincs tárgy az érzékelő tartományban

sárga + nincs hang-jelzés

– fémtárgy az érzékelő közelében vagy

– kicsi vagy mélyen fekvő fémtárgy az érzékelő tar-tományban vagy

– a fal hátrányos minősége befolyást gyakorol az ér-zékelőre

vörös + folytonos hangjelzés

fémtárgy az érzékelő tartományban vörös színben villog

+ pulzáló hangjelzés

feszültség alatt álló vezeték az érzékelő tartomány-ban

Az első áthaladásnál a berendezés csak durván jelzi ki a tárgyakat.A tárgy el-helyezkedésének pontos meghatározásához menjen át többször a mérőmű-szerrel ugyanazon a felületen.

A mérés észlelési mélysége a tárgyak anyagától és méretétől valamint az alapfelület anyagától és állapotától függ és kisebb is lehet, mint a maximális észlelési mélység.

uMielőtt egy falban fúrna, fűrészelne vagy marna, még más informá-cióforrások használatával is biztosítsa be magát a veszélyek ellen.

Mivel a mérési eredményekre a környezeti hatások vagy a fal minősége befolyással lehetnek, annak ellenére is fennállhat egy veszély, hogy a ké-szülék az érzékelési tartományban nem jelez tárgyat, vagyis nincs hangjel-zés és a (3) jelzőlámpa zöld színben világít.

Magyar | 47 Fémtárgyak keresése

A fémtárgy megközelítésekor a (3) jelzőlámpa először sárga színben kezd vi-lágítani, majd átvált vörösre és felhangzik egy hangjelzés. A hangjelzés hang-magassága a fémtárgyhoz való közeledés során növekszik. A hangmagasság akkor a legmagasabb, amikor a fémtárgy a (6) érzékelő tartomány közepe alatt található.

uAz érzékelő tartomány alatt egy sárgán világító jelzőlámpa esetén is lehet egy fémtárgy. Az érzékelő közelében kis méretű vagy mélyen fekvő fémtárgyak vannak, vagy a fal minősége befolyással van a mérési ered-ményre.

Feszültség alatt álló vezetékek keresése

A mérőműszer egyfázisú, feszültség alatt álló vezetékeket (110−240 V, 50−60 Hz) jelez. Más vezetékek (többfázisú áramvezetékek, egyenáram, magasabb/alacsonyabb frekvencia vagy feszültség) valamint feszültség alatt nem álló vezetékek megbízható megtalálására nincs lehetőség, de előfordul-hat, hogy ezek fémtárgyként kijelzésre kerülnek.

Mérési előkészületek és különleges követelmények a mérési eljárás során:

– A vezetéknek feszültség alatt kell állnia. Ezért csatlakoztasson áramfo-gyasztókat (például lámpákat, készülékeket) a keresett áramvezetékhez.

Kapcsolja be az áramfogyasztókat, hogy biztosítsa, hogy a vezeték fe-szültség alatt álljon.

– Az áramvezeték 50–60 Hz frekvenciájú jelének el kell érnie a mérő-műszert. Ha a vezeték nedves falakban (pl. a levegő magas nedvesség-tartalma miatt) fémfóliák mögött (pl. hőszigetelő anyagok fémfóliái mö-gött) található vagy egy fémcsőben van lefektetve, a jel nem jut el a mérő-műszerhez és a berendezés nem találja meg a vezetéket.

Ha a (3) jelzőlámpa egy nagy terület felett mindenhol sárga vagy vörös színben világít, akkor az anyag a vezetéket elektromosan leárnyékolja és a feszültség alatt álló vezeték keresése nem szolgáltat megbízható ered-ményt.

– A mérőműszernek jól le kell földelve lennie. Ehhez azt a (1) markolófelületnél fogva tartsa (kesztyű nélkül) szorosan fogva.

Ügyeljen arra, hogy Ön saját maga jó érintkezésben legyen a földdel. Szi-getelő lábbelik, létrák vagy állványok megakadályozhatják a jó érintke-zést.A padlónak magának is jól le kell földelve lennie, mert a vezeték hely-zetét másképpen nem lehet meghatározni.

48 | Magyar

– Az áramvezeték 50–60 Hz frekvenciájú jelének a vezeték felett erő-sebbnek kell lennie, mint a közvetlen környezetben. Ha a fal nagyon száraz vagy rosszul van leföldelve, akkor a jel az egészen falon mindenhol egyformán erős. A mérőműszer ekkor egy nagy terület felett mindenhol azt jelzi, hogy talált egy jelet, de a vezeték elhelyezkedését nem tudja pontosan meghatározni. Ebben az esetben segítséget jelenthet, ha a mé-rőműszertől kb. 20−30 cm távolságra felteszi a szabad kezét a falra, hogy így levezesse a jelet a falról.

Ha a mérőműszer megtalál egy feszültség alatt álló vezetéket,

a (3) jelzőlámpa vörös színben villog és kibocsátásra kerül egy gyorsan pul-záló hangjelzés.

Munkavégzési tanácsok

Powiązane dokumenty