• Nie Znaleziono Wyników

uPred vklopom merilne naprave se prepričajte, da območje senzorja (6) ni vlažno. Po potrebi merilno napravo osušite s krpo.

uČe je bilo merilno orodje izpostavljeno močnim temperaturnim spremembam, pred vklopom počakajte, da se temperatura izravna.

Za vklop merilne naprave potisnite stikalo za vklop/izklop (2) navzdol.

Merilna naprava izvede samodejni preskus in se samodejno umeri.Ko signalna lučka (3) sveti zeleno, je merilna naprava pripravljena za uporabo.

Za izklop merilne naprave potisnite stikalo za vklop/izklop (2) navzgor.

Če se pribl. 10 min ne izvajajo nobene meritve, se merilna naprava zaradi varovanja baterij samodejno izklopi.

Opomba: Po samodejnem izklopu je stikalo za vklop/izklop (2) še vedno v položaju za vklop. Za vnovičen vklop merilne naprave jo najprej izklopite in nato znova vklopite.

Način delovanja

Merilna naprava pregleduje podlago pod območjem senzorja (6) do največje globine zaznavanja.

Naprava pri vsakem merjenju samodejno išče kovinske predmete in električne vodnike.

150 | Slovenščina

Merilno napravo prek podlage vedno premikajte v ravni liniji v stransko smer z rahlim pritiskom, ne da bi jo privzdigovali ali spreminjali pritisno silo.Napravo enakomerno in čvrsto držite za oprijemalno površino (1) ter je med merjenjem ne prijemajte za območje senzorja (6).

Signalna lučka in zvočni signal

Pomen

zelena + brez zvoka v območju senzorja ni predmetov

rumena + brez zvoka – v bližini senzorja je zaznan kovinski predmet ali – majhen ali globoko ležeč kovinski predmet v

območju senzorja ali

– oviranje senzorja zaradi neugodne kakovosti stene

rdeča + neprekinjen zvok

kovinski predmet v območju senzorja

utripanje v rdeči barvi + pulzirajoč zvok

električni vodnik pod napetostjo v območju senzorja

Ob prvem prehodu se predmeti prikazujejo le približno. Merilno napravo večkrat premaknite po isti površini, da natančneje določite lego predmeta.

Globina zaznavanja je odvisna od materiala in velikosti predmetov ter materiala in stanja podloge in lahko je manjša od maksimalne globine zaznavanja.

uPred vrtanjem, žaganjem ali rezkanjem v steno se morate zavarovati pred nevarnostmi še z informacijami iz drugih virov. Ker okolica ali kakovost stene lahko vplivata na merilne rezultate, lahko obstaja nevarnost, tudi če zvočni signal ni prisoten in signalna lučka (3) sveti zeleno.

Slovenščina | 151 Iskanje kovinskih predmetov

Ob približevanju kovinskemu predmetu signalna lučka (3) najprej sveti rumeno in nato rdeče v kombinaciji z zvočnim signalom. Višina tona zvočnega signala narašča ob približevanju kovinskemu predmetu. Ko je kovinski predmet pod sredino območja senzorja (6), je ton najvišji.

uTudi pri rumeni signalni lučki lahko pod območjem senzorja leži kovinski predmet. Majhni ali globoko ležeči predmeti ležijo v bližini senzorja ali kakovost stene omejuje merilni rezultat.

Iskanje električnih vodnikov

Merilna naprava prikazuje enofazne električne vodnike (110−240 V, 50−60 Hz). Drugih napeljav (večfazne električne napeljave, enosmerni tok, višja/nižja frekvenca ali napetost) ter vodnikov, ki niso pod napetostjo, ni mogoče zanesljivo najti, lahko pa se prikažejo kot kovinski predmeti.

Priprave za meritev in posebnosti pri merilnem postopku:

– Vodnik mora biti pod napetostjo. Zato na iskani električni vodnik priključite porabnike energije (npr. luči, naprave). Vklopite porabnike energije, da bo električni vodnik pod napetostjo.

– Signal od 50 do 60 Hz električnega vodnika mora doseči merilno napravo. Če vodnik leži v vlažnih stenah (npr. zaradi visoke stopnje vlage v zraku), za kovinskimi folijami (npr. na toplotni izolaciji) ali v kovinski cevi, signal ne doseže merilne naprave in vodnik morda ne bo najden.

Če signalna lučka (3) nad večjim območjem sveti rumeno ali rdeče, material ustvarja električno zaščito in iskanje električnih vodnikov ni zanesljivo.

– Merilno napravo je treba zanesljivo ozemljiti. Pri tem jo čvrsto držite (brez rokavic) za oprijemalno površino (1). Pazite, da imate dober stik s tlemi. Neprevodni čevlji, lestve in podesti lahko ovirajo stik. Tudi sama tla morajo biti ozemljena, sicer ni mogoče določiti položaja vodnika.

– Signal od 50 do 60 Hz električnega vodnika mora biti nad vodnikom močnejši kot v neposredni okolici. Če je stena zelo suha ali slabo ozemljena, je moč signala na celotni steni enaka. Merilna naprava nato na velikem območju prikazuje, da je bil najden signal, ampak ne more določiti natančnega položaja vodnika. V tem primeru lahko pomaga, če svojo prosto roko držite na steni 20–30 cm od merilne naprave, da se signal spelje od stene.

Če se najde električni vodnik, ki ni pod napetostjo, signalna lučka (3) utripa rdeče in oglasi se hitro pulzirajoč zvočni signal.

152 | Slovenščina

Navodila za delo

Označevanje predmetov

Najdene predmete lahko po potrebi označite. Merite kot običajno.

Ko najdete robove ali sredino predmeta, iskano mesto označite z zgornjim označevalnim pripomočkom (5) in stranskima označevalnima

pripomočkoma (4). Točke povežite z navpično in vodoravno črto. Na presečišču črt leži rob oz. sredina predmeta.

Umerjanje

Ročno umerite merilno napravo, če signalna lučka (3) neprekinjeno sveti rdeče ali rumeno, tudi ko v bližini merilne naprave ni kovin.

– Merilno napravo vklopite s tipko za vklop/izklop (2).

– Odstranite baterijo iz vklopljene merilne naprave.

– Merilno napravo izklopite s tipko za vklop/izklop (2), ko je baterija odstranjena.

– Znova vstavite baterijo v merilno napravo.Pri tem pazite na pravilno usmerjenost polov.

– Odstranite vse predmete iz bližine merilne naprave (tudi ročno uro ali kovinski prstan) in držite merilno napravo v zraku.

– Merilno napravo vklopite s tipko za vklop/izklop (2) in jo v 3 s znova izklopite. Signalna lučka (3) 3 s počasi utripa rdeče, s čimer sporoča pripravljenost na umerjanje.

– V 0,5 s znova vklopite merilno napravo. Umerjanje se začne in traja približno 6 s. Med umerjanjem signalna lučka (3) hitro utripa zeleno. Ko signalna lučka neprekinjeno sveti zeleno, je umerjanje zaključeno in merilna naprava je pripravljena za uporabo.

Opomba: če ne upoštevate zaporedja izklopa in vnovičnega vklopa, se umerjanje ne izvede. Signalna lučka (3) še vedno sveti rumeno ali rdeče, tudi če v bližini ni kovine. V tem primeru ponovite umerjanje ob natančnem upoštevanju zaporedja.

Powiązane dokumenty