• Nie Znaleziono Wyników

Uzsākot lietošanu Ieslēgšana un izslēgšana

uPirms mērinstrumenta ieslēgšanas pārliecinieties, ka tā sensora lauks (6) nav mitrs. Ja izrādās, ka tā ir, apslaukiet mērinstrumentu ar auduma gabaliņu, līdz tas kļūst sauss.

uJa mērinstruments ir ticis pakļauts stiprām temperatūras izmaiņām, pirms ieslēgšanas nogaidiet, līdz temperatūra izlīdzinās.

Lai ieslēgtu mērinstrumentu, pārvietojiet ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi (2) uz leju.

Mērinstruments veic īsu pašpārbaudi un automātiski kalibrējas. Tiklīdz signāllampiņa (3) iedegas zaļā krāsā, mērinstruments ir gatavs darbam.

Lai izslēgtu mērinstrumentu, pārvietojiet ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi (2) uz augšu.

Ja apt. 10 minūtes netiek veikts neviens mērījums, bateriju saudzēšanas nolūkā mērinstruments automātiski izslēdzas.

Norāde: pēc automātiskas izslēgšanās ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzis (2) turpina atrasties ieslēgšanas pozīcijā. Lai atkal ieslēgtu mērinstrumentu, vispirms izslēdziet to un pēc tam atkal ieslēdziet.

184 | Latviešu

Funkcionēšana

Mērinstruments izmeklē pamatni zem sensora zonas (6) līdz pat maksimālajam uztveršanas dziļumam.

Katrā mērījuma veikšanas reizē automātiski tiek meklēti metāla objekti un strāvu vadoši vadi.

Nedaudz uzspiežot, pārvietojiet mērinstrumentu uz sāniem taisnā līnijā pāri pamatnei tā, lai to nepaceltu un nemainītu piespiešanas spēku. Vienlaicīgi stingri turiet mērinstrumentu aiz satveršanas virsmas (1) un mērījuma laikā neiejaucieties sensora darbības zonā (6).

Signāllampiņas un skaņas signāli

Nozīme zaļa + bez skaņas

signāla

Sensora darbības zonā nav neviena objekta

dzeltena + bez skaņas signāla

– Sensora tuvumā ir metāla objekts vai – sensora darbības zonā ir mazs vai dziļi esošs

objekts, vai

– sienu īpašības ietekmē sensora darbību sarkana +

nepārtraukts signāls

Sensora darbības zonā ir metāla objekts sarkana mirgojoša +

signāls ar pārtraukumiem

Sensora darbības zonā ir strāvu vadošs vads

Pirmajā reizē, kad instruments tiek pārvietots pāri, objekti tiek uzrādīti tikai aptuveni. Pārvietojiet mērinstrumentu vairākas reizes pāri vienai un tai pašai virsmai, lai precīzi noteiktu objekta atrašanās vietu.

Mērījuma uztveršanas dziļums ir atkarīgs no objekta materiāla un izmēra, kā arī pamatnes materiāla un stāvokļa, un var būt mazāks par maksimālo uztveršanas dziļumu.

Latviešu | 185 uPirms urbj, zāģē vai frēzē sienā, ir jāiepazīst arī citi informācijas

avoti, lai nodrošinātos pret bīstamām situācijām. Tā kā mērījumu rezultātus var ietekmēt apkārtējā vide vai sienas īpašības, apdraudējumi var pastāvēt arī tad, ja netiek atskaņots skaņas signāls un

signāllampiņa (3) deg zaļā krāsā.

Metāla objektu meklēšana

Kad instruments pietuvojas metāla objektam, signāllampiņa (3) vispirms iedegas dzeltenā krāsā, un pēc tam krāsa izmainās uz sarkanu un atskan skaņas signāls. Jo tuvāk instruments atrodas metāla objektam, jo augstāks kļūst skaņas signāla tonis. Kad metāla objekts atrodas zem sensora zonas (6) centrālās daļas, skaņas signāla tonis ir visaugstākais.

uArī tad, ja signāllampiņa deg dzeltenā krāsā, zem sensora zonas var atrasties metāla objekts. Sensora tuvumā ir mazi vai dziļi esoši metāla objekti, vai sienas īpašības ietekmē mērījuma rezultātu.

Strāvu vadošu vadu meklēšana

Mērinstruments uzrāda vienfāzes strāvu vadošus vadus (110−240 V, 50−60 Hz). Citus vadus (vairākfāžu strāvas vadi, līdzstrāvas vadi, vadi ar augstāku/zemāku frekvenci vai spriegumu) un strāvu nevadošus vadus nav iespējams uzticami atrast, taču tie tiek uzrādīti kā metāla objekti.

Sagatavošanās mērīšanai un īpašas darbības mērīšanas procesa laikā – Vadam jābūt zem sprieguma. Pieslēdziet strāvas patērētāju (piemēram,

lampas, iekārtas) pie izmeklējamā strāvas vada. Ieslēdziet strāvas patērētāju, lai nodrošinātu, ka strāvas vads atrodas zem sprieguma.

– 50–60 Hz robežās esošajam strāvas vada signālam ir jāsasniedz mērinstruments. Ja vads ir izvilkts mitrās sienās (piemēram, tās kļuvušas mitras augstā gaisa mitruma dēļ), aiz metāliskām plēvēm (piemēram, siltumizolācijas) vai metāliskā dobā caurulē, signāls nespēj sasniegt mērinstrumentu un vadu nav iespējams atrast.

Ja lielā zonā signāllampiņa (3) deg dzeltenā vai sarkanā krāsā, materiāls ir elektriski izolēts un strāvu vadošu vadu meklējumi nedos uzticamus rezultātus.

– Mērinstrumentam jābūt labi sazemētam. Stingri turiet to (bez cimdiem) aiz satveršanas virsmas (1). Raugiet, lai jums būtu laba saskare ar grīdu. Izolējoši apavi, kāpnes vai paaugstinājumi var traucēt saskarei.

Pašai grīdai arī jābūt sazemētai, jo pretējā gadījumā vada atrašanās vietu nav iespējams noteikt.

186 | Latviešu

– Strāvas vada 50–60 Hz signālam vadā jābūt spēcīgākam par signālu tā apkārtnē. Ja siena ir ļoti sausa vai slikti sazemēta, signāla stiprums visas sienas robežās ir vienlīdzīgs. Šādā gadījumā mērinstruments lielā zonā uzrāda, ka ir konstatēts signāls, taču nespēj precīzi noteikt vada atrašanās vietu. Šādā gadījumā varat uzlabot rezultātu, novietojot brīvo roku uz sienas 20–30 cm attālumā no mērinstrumenta, lai novadītu signālu no sienas.

Kad tiek konstatēts strāvu vadošs vads, signāllampiņa (3) sāk mirgot sarkanā krāsā un ar īsiem pārtraukumiem tiek atskaņoti skaņas signāli.

Norādījumi par darbu

Powiązane dokumenty