• Nie Znaleziono Wyników

Ennek a játéknak a Fekete Péter nevű kártyajáték az alapja. Azzal a különbséggel, hogy a játékosok

ellenőrizhetik egymás angol tudását a színek és a számok világában. Ebben a játékban senki se nyer (illetve az egyik játékos elsőként fejezi be a játékot), ugyanakkor az a játékos, akinek a kezében marad az utolsó kártya, veszít.

A játék lejátszásához az alábbiakra lesz szükségünk:

• számjegy kártyák

• szín kártyák

• speciális kártya

• varázsfólia A játék előkészítése

Keverjétek össze az összes kártyát (a számjegy kártyákat, a színkártyákat és a speciális kártyát), majd lefelé fordítva osszátok ki a játékosok között.

den zseton be lett dobva), meg kell fordítani a bedobott zsetonokat, össze kell keverni őket és egy új

30

A játék menete

A játékot a legfi atalabb játékos kezdi, majd a játékosok egymás után következnek az óramutató járásával meg-egyező irányban. Mindegyik játékos húz egy kártyát az utána következő játékos a kezéből. A hagyományos Fekete Péter játékban a játékosok párokat gyűjtenek (ugyanolyan számokat vagy ábrákat). A megszerzett párt az asztalra teszik és azok már nem vesznek részt a játékban.

Ebben a játékban nincsenek párok. De kapcsolat áll a színek és a számok között, ugyanis ugyanott vannak elhelyezve a kerék kivágásain.

Például, a fekete szín ugyanazon a helyen található a kártyán, mint a 9-es szám. Ez azt jelenti, hogy ha a játékos kártyája a fekete színt jelöli („BLACK”) és a játékos rendelkezik a hozzá tartozó 9-es számú kártyával („NINE”), akkor ezek a kártyák párt alkotnak

Abban az esetben, ha egy játékos kártyákat helyez le az asztalra és azt mondja,

hogy párt alkotnak, a játékos ellenőrzi, hogy valóban így van-e – ráhelyezi a varázsfóliát.

Ha a nyíl mindkét kártya esetében ugyanarra a kör kivágásra mutat – a kártya az asztalon marad.

Ellenkező esetben visszakerülnek a játékos kezébe.

A játék befejezése

A játéknak akkor van vége, ha egy játékos kivételével mindenki lerakja az összes kártyáját az asztalra. Az a játékos veszít, akinek a kezében maradt az utolsó speciális kártya.

Labirintus (2-4 játékos)

Előfordult már veletek, hogy eltévedtetek egy szupermarketben vagy egy bevásárlóközpontban? Ha nem, akkor sem maradtatok le semmiről se. Jobb előre felkészülni erre az eshetőségre és kézbe venni ezt a játékot.

Amellett, hogy megtanuljátok, vagy megismétlitek egyes tárgyak és azok elhelyezésük angol neveit, értékes tapasztalatokat szerezhettek abban, hogyan lehet a legsikeresebben kijutni egy nagy bevásárlóközpontból.

Elég csak az útmutatókra hallgatni…

A játék lejátszásához az alábbiakra lesz szükségünk:

• tárgy kártyák

• helymeghatározó kártyák

• varázsfólia

A játék előkészítése

Keverjétek össze a helymeghatározó kártyákat és tegyétek le lefordítva az asztalra.

Csináljátok ugyanezt a tárgy kártyákkal.

A játék menete

A helymeghatározó kártyák paklija 6 különböző kártyából áll, amelyek a tárgyak elhelyezését jelölik.

Ebben a játékban 4-nek van közülük jelentősége, amelyek a tárgy elhelyezésére utalnak: fenn, lenn, balra és jobbra. A „hátul” és az „elöl” helymeghatározó kártyák feladata megtéveszteni a játékosokat.

A játékosok egyszerre játszanak. Minden kör kezdetén feltárásra kerül a helymeghatározó kártyákból felállított pakli két legfelső kártyája. Ezután mindegyik játékos 4 kártyát kap a tárgy kártyák paklijából

A játékosok feladata hozzápasszolni a saját tárgyait minden helymeghatározó kártyához oly módon, hogy az ábrázolt tárgy neve az adott helymeghatározó kártya által megjelölt helyen legyen a kártyán. Miután a játékosok mindkét tárgyat kirakták, ellenőrizni kell a varázsfóliával, hogy helyesen lettek-e kirakva. Ha a játékos úgy ítéli meg, hogy nem rendelkezik a kezében helymeghatározó kártyákhoz passzoló megfelelő tárgyakkal, nem teszi ki őket az asztalra

A játékosok pontozása minden kör végén történik, a következők szerint:

• minden megfelelően hozzáillesztett tárgyért – 1 pont jár

• ha a játékos egy tárgyat sem tudott az adott helyhez passzolni, tehát csak 1 tárgyat tett ki vagy még annyit sem, mivel egyik kezében lévő tárgy sem passzolt egy lokalizációhoz se – minden ilyen esetért 1 pontot kap

• továbbá, a saját tárgyak kirakása után az egyik játékos bekiabálhatja az „ELLENŐRZŐM!”

szót – miután mindegyik játékos úgy ítéli meg, hogy készen áll a tárgyak ellenőrzésére a varázsfólia segítségével, a játékos további pontot szerezhet a két lokalizáció helyes neveinek a megjelölésével.

A játék befejezése

A játékosok számától függően a játék meghatározott számú menetig tart (egy menet az első játékos első körétől az utolsó játékos utolsó köréig tart): 4 játékos – 3 menet; 3 játékos – 4 menet; 2 játékos – 5 menet.

Az utolsó menet végeztével az a játékos nyer, aki a legtöbb pontot szerezte.

V Mondatok (2-4 játékos)

Ez a játék azoknak szól, akik már jártasabbak az angol nyelv ismeretében. Más szavakkal kifejezve – ha már játszottatok a korábban felsorolt játékokkal, bátran kipróbálhatjátok ezt a játékot is. Ez a játék jelenti a legnagyobb kihívást, mivel minden létező kártyát és zsetont felhasznál. A játékosok feladata egy adott angol nyelvű mondatok létrehozása az előző játékok során megtanult szavak és kifejezések segítségével.

A játék lejátszásához az alábbiakra lesz szükségünk

• a játékban található összes kártya és zseton (a speciális kártya kivételével)

• mondatalkotó kártya

• varázsfólia

A játék előkészítése

Keverjétek össze külön-külön mindegyik kártyapaklit és helyezzétek le az asztalra, felfordítva, egymás mellé.

Osszátok szét az ötféle zsetonokat (különböző hátlapok) öt kupacra. A zsetonokat le kell fordítani és össze kell keverni (mindegyik kupacot külön-külön).

Tegyétek le az asztalra azt a kártyát, amelyik példaként fog szolgálni a mondatok helyes felépítésére. Ez a kártya a segítségetekre válhat a mondatok alkotása során.

A játék menete

A játékot a legfi atalabb játékos kezdi, majd a játékosok egymás után következnek az óramutató járásával megegyező irányban. A játékosok a saját körükben:

• mind az öt kupacból elvesznek egy zsetont (összesen 5 zsetont)

• lerakják a zsetonokat a példakártyán megjelölt sorrendben,

• átnézik mind az öt kártyapaklit olyan kártyák keresése céljából, amelyek passzolnak az elvett zsetonokhoz

• lerakják a kártyákat abban a sorrendben, ahogyan a zsetonokat is lehelyezték

• ellenőrzik a varázsfólia segítségével, hogy a megfelelő kártyákat húzták-e – minden zsetonhoz passzoló kártyáért egy pont jár

• minden felhasznált zsetont, a helymeghatározó zseton kivételével, bedobják és azok már nem vesznek részt a játékban

A játék befejezése

A játéknak akkor van vége, amikor elfogynak a számjegy és a szín zsetonok

(ezekből van a legkevesebb). Például, 3 játékos esetén mindegyik játékos 4 mondatot alkothat.

Az a játékos, amelyik ez idő alatt a legtöbb pontot szerezte, elnyeri az Év Angolja címet!

A játék szerzője: Krystian Sk

rzyszewski

Grafi kai kidolgozás: Natalia Łuczyńska Tartalmi k

idolgozás: Sławomir Czuba, Monika Rutowska, Jacek Zdybel Műszaki kidolgozás: Grzegorz Traczykowski

Powiązane dokumenty