• Nie Znaleziono Wyników

Souhrnem vˇsech dat byly autorkou sestaveny smˇern´e ceny stavebn´ıch prac´ı z kamene pˇri restaurov´an´ı historick´ych objekt˚u. Tyto smˇern´e ceny jsou orientaˇcn´ı a slouˇz´ı k informaci zadavateli a zhotoviteli o v´yˇsi ceny t´eto pr´ace.

Smˇern´e ceny jsou poˇc´ıt´any na z´akladˇe kalkulace mnoˇzstv´ı potˇreb stanoven´ych k jednot-liv´ym poloˇzk´am v ˇclenˇen´ı dle typov´eho kalkulaˇcn´ıho vzorce. Jednotliv´e potˇreby jsou oceˇnov´any

6 STANOVEN´I

OBOROV ´EHO KALKULA ˇCN´IHO VZORCE STAVEBN´ICH PRAC´I P ˇRI RESTAUROV ´AN´I“

Tabulka 7: V´ypoˇcet celkov´e ceny restaurovan´eho prvku K-E-41-130-001

ıklad v´ypoˇctu NN - Rekonstrukce fas´ad N´arodn´ıho divadla v Praze Restaurov´an´ı kamene prvku ˇc. K-E-41-130-001

Rozvrhov´a z´akladna PZN

r´ım´e zpracovac´ı n´aklady PZN 2167,61 48,97

ım´e n´aklady PN 2883,51 65,14

cenami nebo sazbami, kter´e jsou z´ısk´av´any anal´yzou dostupn´ych v´ybˇerov´ych ˇsetˇren´ı. Do smˇern´ych cen nen´ı zapoˇc´ıt´ana daˇn z pˇridan´e hodnoty (DPH) a to ani na vstupu (materi´aly) ani na v´ystupu (smˇern´e ceny). Smˇern´e ceny jsou uvedeny v Pˇr´ıloze ˇc. 2 disertaˇcn´ı pr´ace.

Pˇr´ım´y materi´al - H

Do n´aklad˚u jsou zapoˇcteny aktu´aln´ı trˇzn´ı ceny materi´al˚u a v´yrobk˚u. Rozsah v´ymˇeny ka-mene, kter´a je ˇz´adouc´ı pˇredevˇs´ım v pˇr´ıpadˇe tˇeˇzk´eho poˇskozen´ı prvku je poˇc´ıt´ana v rozsahu 20%. V pˇr´ıpadˇe menˇs´ıho nebo vˇetˇs´ıho poˇskozen´ı je nutn´e pˇristoupit k individu´aln´ı ´upravˇe t´eto smˇern´e ceny.

Pˇr´ım´e mzdy – M

Ve smˇern´ych cen´ach jsou zapoˇc´ıt´av´any mzdy v ˇclenˇen´ı tˇr´ı tarifn´ıch tˇr´ıd. Sazby jsou stano-veny statistickou metodou v n´avaznosti na v´ysledky ˇsetˇren´ı firem a v´ybˇerov´eho ˇsetˇren´ı.

Tarifn´ı sazba pˇredstavuje pr˚umˇern´y charakter a zahrnuje z´akladn´ı i pohybliv´e sloˇzky mezd.

Zahrnuje tak´e n´aklady na zdravotn´ı a soci´aln´ı pojiˇstˇen´ı.

Ostatn´ı pˇr´ım´e n´aklady (OPN)

V pˇr´ıpadˇe kalkulace ostatn´ıch pˇr´ım´ych n´aklad˚u t´ykaj´ıc´ı se stavebn´ıch prac´ı z kamene pˇri restaurov´an´ı zahrnuje tato poloˇzka n´aklady na ostatn´ı sluˇzby pˇr´ım´e nemateri´aln´ı povahy.

Jedn´a se o doplˇnkov´e n´aklady na sluˇzby, zejm´ena pr˚uzkumy, kter´e restaur´ator v pr˚ubˇehu prac´ı pˇredpokl´ad´a (stratigrafie) a jsou specifikov´any v restaur´atorsk´e dokumentaci. Jejich v´yˇse odpov´ıd´a n´arok˚um vznikl´ych poˇzadavky zadavatele a kalkuluj´ı se individu´alnˇe.

Nepˇr´ım´e n´aklady a zisk (NN a Z)

Pro potˇreby zjiˇstˇen´ı orientaˇcn´ı ceny stavebn´ıch prac´ı z kamene pˇri restaurov´an´ı byla po zv´aˇzen´ı vyuˇzita v´yˇse sazeb reˇzi´ı 60%. Sazba reˇzi´ı byla sn´ıˇzena na z´akladˇe dlouhodob´e anal´yzy detailnˇejˇs´ıch informac´ı o hospodaˇren´ı samostatn´e skupiny restaur´atorsk´ych prac´ı.

V´yˇse pl´anovan´eho zisku je ovlivnˇena situac´ı na trhu a ekonomickou strategi´ı firmy. V´ypoˇcet zisku se v tomto pˇr´ıpadˇe pohybuje kolem 3% z celkov´ych n´aklad˚u stavby.

7 N ´ASTIN DALˇIHO POKRA ˇCOV ´AN´I V ´YZKUMN ´E PR ´ACE

7 N´ astin dalˇ s´ıho pokraˇ cov´ an´ı v´ yzkumn´ e pr´ ace

Disertaˇcn´ı pr´ace ˇreˇs´ı z ˇsirok´e oblasti oceˇnov´an´ı stavebn´ıch prac´ı pˇri restaurov´an´ı pouze zadanou problematiku restaurov´an´ı kamene. Jej´ı v´ysledky jsou pˇresto v´yznamn´ym kl´ıˇcem k otevˇren´ı moˇznost´ı pro ˇreˇsen´ı oceˇnov´an´ı stavebn´ıch prac´ı z kamene pˇri restaurov´an´ı i pro pokraˇcov´an´ı v´yzkumu v oblasti oceˇnov´an´ı stavebn´ıch prac´ı pˇri restaurov´an´ı vˇsech dalˇs´ıch skupin restaurov´an´ı. Zpracov´an´ım t´eto disertaˇcn´ı pr´ace v ˇz´adn´em pˇr´ıpadˇe nepovaˇzuji zkou-manou problematiku za vyˇreˇsenou. Z tohoto hlediska pˇredloˇzen´a disertaˇcn´ı pr´ace napl-nila vytyˇcen´e c´ıle, ale tak´e vytvoˇrila prostor pro zah´ajen´ı v´yzkumu v dalˇs´ıch oblastech na oceˇnov´an´ı stavebn´ıch prac´ı pˇri restaurov´an´ı.

Z´avˇery pr´ace budou vyuˇz´ıv´any pˇri ˇreˇsen´ı n´asleduj´ıc´ıch probl´em˚u:

- Vytvoˇren´ı n´avrhu postupu oceˇnov´an´ı stavebn´ıch prac´ı pˇri restaurov´an´ı i pro dalˇs´ı skupiny umˇeleckoˇremesln´eho prvku – dˇrevo, kov, keramika, ˇstuk a umˇel´y k´amen.

- Hled´an´ı moˇznost´ı zapojen´ı v´ysledk˚u z akademick´e sf´ery do oblasti praxe.

8 Pˇ r´ınosy disertaˇ cn´ı pr´ ace

Pˇr´ınosy disertaˇcn´ı pr´ace je ´uˇceln´e zvaˇzovat ve dvou rovin´ach, - v rovinˇe teoretick´e,

- v rovinˇe praktick´e.

Velmi ´uzk´a prov´azanost obou pohled˚u je velmi d˚uleˇzit´a, nebot’ je zˇrejm´e, ˇze jedna bez druh´e by nemohla efektivnˇe a dlouhodobˇe fungovat. Teorie je obecnˇe ch´ap´ana jako

”pouh´e“

pozn´an´ı ˇreˇsen´e problematiky, zat´ımco praxe je opakem, kter´a zahrnuje vˇsechny ˇcinnosti mimo oblast pozn´an´ı. Disertaˇcn´ı pr´ace vych´az´ı ze souˇcasn´eho stavu pozn´an´ı problematiky oceˇnov´an´ı restaur´atorsk´ych prac´ı, pˇriˇcemˇz bere v ´uvahu rozs´ahlost a specifiˇcnost tˇechto prac´ı. Tato pr´ace pˇredkl´ad´a z teoretick´eho hlediska pˇr´ıstupy zkoum´an´ı a vysvˇetluje po-znatky z´ıskan´e v empirick´ych v´yzkumech, aby je pot´e shrnula a aplikovala v tak rozd´ıln´ych prostˇred´ıch jako je pam´atkov´a p´eˇce a kalkulace n´aklad˚u. V disertaˇcn´ı pr´aci jsou prezen-tov´any v´ysledky proveden´eho v´yzkumu a pˇredloˇzeny n´avrhy postupu ˇreˇsen´ı oceˇnov´an´ı sta-vebn´ıch prac´ı z kamene pˇri restaurov´an´ı.

8.1 Pˇ r´ınosy disertaˇ cn´ı pr´ ace pro vˇ edeck´ e pozn´ an´ı

Pˇredkl´adan´a disertaˇcn´ı pr´ace vych´az´ı ze souˇcasn´eho stavu pozn´an´ı v dan´e oblasti a ze specifick´ych podm´ınek, kter´e pˇrin´aˇs´ı propojen´ı z´asad pam´atkov´e p´eˇce a kalkulace n´aklad˚u ve stavebnictv´ı. Za v´yznamnˇejˇs´ı pˇr´ınos pro rozvoj teorie lze v r´amci zpracov´an´ı disertaˇcn´ı pr´ace povaˇzovat n´asleduj´ıc´ı:

- zpracov´an´ı teoretick´eho z´akladu zkouman´e problematiky,

- pr´ace ukazuje souˇcasn´y stav oceˇnov´an´ı tˇechto specifick´ych prac´ı,

- pr´ace pˇredkl´ad´a n´avrh postupu kalkulace n´aklad˚u s d˚urazem na pˇred-projektovou f´azi,

- navrˇzen´y postup inovaˇcn´ıho procesu oceˇnov´an´ı stavebn´ıch prac´ı z kamene pˇri re-staurov´an´ı, kter´y zohledˇnuje potˇrebu ˇreˇsen´ı dan´e problematiky s ohledem na to, ˇze prostˇrednictv´ım zad´av´an´ı veˇrejn´ych zak´azek doch´az´ı k v´ydaji znaˇcn´e ˇc´asti veˇrejn´ych prostˇredk˚u.

8.2 Pˇ r´ınosy disertaˇ cn´ı pr´ ace pro praxi

Tato ˇc´ast disertaˇcn´ı pr´ace se zab´yv´a moˇzn´ymi pˇr´ınosy pr´ace pro praktick´e vyuˇzit´ı. Nejd˚uleˇ zi-tˇejˇs´ım v´ystupem pˇredkl´adan´e disertaˇcn´ı pr´ace jsou n´avrhy postupu stanoven´ı oborov´eho kalkulaˇcn´ıho vzorce pro stavebn´ı pr´ace z kamene pˇri restaurov´an´ı, respektive vytvoˇren´ı cen´ıku a popisovn´ıku tˇechto prac´ı. Navrˇzen´y postup nen´ı vˇse ˇreˇs´ıc´ım n´avodem na bez-probl´emovou realizaci kalkulace tˇechto n´aklad˚u. Na pr˚ubˇeh stanoven´ı ceny restaur´atorsk´ych prac´ı p˚usob´ı cel´a ˇrada rizikov´ych faktor˚u, kter´e mohou tento proces negativnˇe ovlivnit.

Pouˇz´ıv´an´ım navrˇzen´ych postup˚u je vˇsak moˇzno koneˇcn´y v´ysledek pozitivnˇe ovlivnit. Prove-den´ı vˇsech ˇcinnost´ı, kter´e jsou v jednotliv´ych f´az´ıch pˇred-projektov´e pˇr´ıpravy stavby prove-deny a n´aslednˇe prom´ıtnuty do zad´avac´ı dokumentace stavby ud´avaj´ı smˇer, zda oceˇnov´an´ı

8 P ˇINOSY DISERTA ˇCN´I PR ´ACE

restaur´atorsk´ych prac´ı bude adekv´atnˇe pomˇeˇriteln´e mezi jednotliv´ymi ´uˇcastn´ıky veˇrejn´e soutˇeˇze na stavebn´ı pr´ace.

Domn´ıv´am se, ˇze pouˇz´ıv´an´ım navrˇzen´ych postup˚u oceˇnovac´ıho procesu lze eliminovat riziko podhodnocen´ı tˇechto specifick´ych prac´ı a do budoucna tak ochr´anit mnoho historick´ych objekt˚u pˇred jejich nen´avratnou zk´azou.

9 Z´ avˇ er

Komerˇcnˇe ´uspˇeˇsn´e inovace nejsou d´ılem n´ahody nebo ojedinˇel´eho n´apadu, ale vˇzdy se jedn´a o systematickou pr´aci, kter´a je kontinu´aln´ı a systematicky se prol´ın´a a uplatˇnuje ve vˇsech ˇ

cinnostech v r´amci inovaˇcn´ıho procesu. Hlavn´ım c´ılem disertaˇcn´ı pr´ace bylo pˇredstavit inovaˇcn´ı cyklus ˇreˇsen´ı problematiky stanoven´ı metody n´aklad˚u a ceny restaur´atorsk´ych prac´ı pˇri stavebn´ı ˇcinnosti na nemovit´ych historick´ych objektech s uk´azkou vytvoˇren´ı da-tab´aze cen vybran´e restaur´atorsk´e pr´ace kamene.

Z v´ysledku disertaˇcn´ı pr´ace vypl´yv´a, ˇze kalkulaˇcn´ı syst´em je d˚uleˇzitou osnovou dobˇre fun-guj´ıc´ıho syst´emu ˇr´ızen´ı v kaˇzd´e trˇznˇe orientovan´e spoleˇcnosti. Restaurov´an´ı je oblast do-posud neregulovan´a a vzhledem k tomu, ˇze na obnovu a rekonstrukce historick´ych objekt˚u je vynakl´ad´an znaˇcn´y v´ydaj z veˇrejn´ych prostˇredk˚u, je ˇz´adouc´ı i nad´ale tuto problematiku standardizovat.

U standardizovan´ych restaur´atorsk´ych prac´ı jsou definov´any mˇern´e jednotky a ˇclenˇen´ı poloˇzek m´a jednotn´e zpracov´an´ı restaur´atorsk´ych prac´ı. Anal´yzou dostupn´ych dat bylo d´ale definov´ano, ˇze ned´ılnou souˇc´ast´ı ocenˇen´ı restaur´atorsk´ych prac´ı je proveden´ı d˚ukladn´eho pasportu kamenick´ych prvk˚u. D´ale anal´yzou dostupn´ych restaur´atorsk´ych zak´azek ob-dobn´eho charakteru vznikl vzor listu z pasportu, kter´y je ned´ılnou souˇc´ast´ı ocenˇen´ı re-staur´atorsk´ych prac´ı.

Ve druh´e kapitole byly navrˇzeny hypot´ezy H1 a H2. Hypot´ezy H1 –

”Stanoven´ım metody kalkulace n´aklad˚u a cen restaur´atorsk´ych prac´ı lze zamezit nesrovnalostem v oceˇnov´an´ı tˇechto specifick´ych prac´ı pˇri realizaci stavebn´ı ˇcinnosti na historick´ych objektech“ a H2 –”Zaveden´ı systematick´eho zp˚usobu (metodiky) oceˇnov´an´ı restaur´atorsk´ych prac´ı pˇrinese

´

usporu n´aklad˚u na stranˇe zadavatele“ byly ovˇeˇreny v´ypoˇctem pˇr´ıkladu navrˇzenou metodi-kou a byly t´ımto v´ypoˇctem potvrzeny.

Domn´ıv´am se, ˇze takto vznikl´a metodika umoˇzn´ı efektivnˇe v ´urovni pˇr´ım´ych n´aklad˚u sesta-vit ocenˇen´ı poloˇzek restaur´atorsk´ych prac´ı. Pro zadavatele bude tato metodika prostˇredkem pro realistick´e vyhodnocen´ı poloˇzkov´ych jednotkov´ych cen a celkov´e ceny v cenov´e nab´ıdce uchazeˇc˚u – zhotovitel˚u. ´Uˇceln´a standardizace restaur´atorsk´ych poloˇzek usnadn´ı porovn´an´ı poloˇzek realizaˇcn´ıch prac´ı s kontroln´ım rozpoˇctem zpracovan´ym objednatelem nebo pro-jektantem a to minim´alnˇe v rozsahu maxim´aln´ı a minim´aln´ı ceny.

Tato studie se vˇenovala pouze problematice standardizace poloˇzek restaurov´an´ı na kameni.

U dalˇs´ıch sekc´ı restaurov´an´ı umˇeleckoˇremesln´ych prvk˚u bude nutn´y dalˇs´ı v´yzkum, kter´y si vyˇz´ad´a sbˇer velk´eho rozsahu potˇrebn´ych dat a podklad˚u. Vyuˇzit´ı t´eto metodiky vˇsak bude ve sv´e struktuˇre podporovat budouc´ı n´asledn´y dalˇs´ı v´yzkum v propojen´ı tˇechto vˇsech sekc´ı restaurov´an´ı.

Vˇeˇr´ım, ˇze m´a pr´ace pˇrispˇeje k ˇs´ıˇren´ı myˇslenky sestavit celkovou datab´azi a sborn´ık smˇern´ych cen a jejich popisovn´ık˚u a pˇresvˇedˇc´ı o nutnosti jejich budouc´ı aplikace mezi bˇeˇznˇe pouˇz´ıvan´e katalogy (sborn´ıky) smˇern´ych cen.

SEZNAM POUˇZIT ´YCH ZDROJ˚U

Seznam pouˇ zit´ ych zdroj˚ u

[1] BUUS, T. (2009): Ekonomick´e poradenstv´ı. [Online] [cit. 20. duben 2014] Dostupn´e z http://www.crfi.cz/files/BUUS-kalkulace.pdf.

[2] GIRSA, V., HOLE ˇCEK, J, JERIE, P., MICHOINOV ´A, D. (2004): Pˇredprojektov´a pˇr´ıprava a projektov´a dokumentace v procesu p´eˇce o stavebn´ı pam´atky.. Praha: N´arodn´ı pam´atkov´y ´ustav. ISBN 80-86234-36-3.

[3] HOˇSEK, J. (1996): Stavebn´ı materi´aly pro rekonstrukce.. Praha: Vydavatelstv´ı ˇCVUT.

[4] IASB (2009): International Financial Reporting Standard, IFRS for Small and Me-dium–sized Entities. London: IASCF.

[5] KONE ˇCN ´Y, M. (1993): Metodologie vˇedy a v´yzkumu. 1. vyd. Brno: Fakulta podnika-telsk´a VUT v Brnˇe.

[6] KOTL´IK, P. (2011): Stavebn´ı materi´aly historick´ych objekt˚u. Praha: Vysok´a ˇskola chemicko-technologick´a v Praze.

[7] LANDA, M. (2004): ´Uˇcetnictv´ı podniku. Praha: Eurolex Bohemia. ISBN 978-80-7418-219-8.

[8] NOV ´AK, J., HA ˇCKAJLOV ´A. L, NOV ´AKOV ´A, J. (2004): Ekonomika a management.

Praha: ˇCesk´e uˇcen´ı technick´e v Praze.

[9] RYBA ˇR´IK, V. (1994): Uˇslechtil´e stavebn´ı a sochaˇrsk´e kameny ˇCesk´e republiky. Praha:

Nadace Stˇredn´ı pr˚umyslov´e ˇskoly kamenick´e a sochaˇrsk´e v Hoˇric´ıch v Podkrkonoˇs´ı.

[10] SYROV ´Y, B. (1984): K´amen v architektuˇre. Praha: SNTL.

[11] TICH ´A, A. (2005): Syst´emy a modely podporuj´ıc´ı rozhodov´an´ı o cenˇe sta-vebn´ıho d´ıla. [online]. Vˇedeck´e spisy Vysok´eho uˇcen´ı technick´eho v Brnˇe, Edice Habilitaˇcn´ı a inauguraˇcn´ı spisy, svazek 194. [cit. 20.9.2015]. Dostupn´e z http://www.vutium.vutbr.cz/tituly/pdf/ukazka/80-214-3101-6.pdf.

[12] TICH ´A A., TICH ´Y J., VYSLOUˇZIL R., ˇSIM ´A ˇCEK O. (2004): Rozpoˇctov´an´ı a kalku-lace ve v´ystavbˇe, D´ıl I - ˇc´ast A Pˇr´ıklady k ˇreˇsen´ı, ˇc´ast B Oceˇnovac´ı a normativn´ı pod-klady, ˇc´ast C V´ykresy, ˇc´ast D – Formul´aˇre. Brno: Akademick´e nakladatelstv´ı CERM s.r.o. ISBN 80-214-2639-X.

[13] ´URS PRAHA, a. s. (2008): ´Uvodn´ı katalog 800-0 Pravidla pro uˇzit´ı katalog˚u popis˚u a smˇern´ych cen. Praha: ´URS Praha, a.s. Inˇzen´yrsk´a a poradensk´a organizace. ISBN 978-80-7369-138-7.

[14] Z´akon ˇc. 20/1987 Sb., o st´atn´ı pam´atkov´e p´eˇci ze dne 30. bˇrezna 1987 [online] [cit. 6.

7. 2015]. Dostupn´e z http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1987-20.

Publikaˇ cn´ı ˇ cinnost

Publikace

[1] FU ˇC´IKOV ´A, P., TICH ´A, A. (2016): Facility management v historick´ych stavebn´ıch objektech, TZB-info. Topinfo s.r.o., ISSN 1801-4399.

[2] FU ˇC´IKOV ´A, P., TICH ´A, A. (2015): Evaluation of Stone Construction Works Related to Historic Buildings Restoration, Proceedings of the 12th International Conference on Organization, Technology and Management in Construction, Primoˇsten, Chorvatsko, s. 136.

Seznam vlastn´ıch prac´ı

[3] FU ˇC´IKOV ´A, P., ˇCERM ´AK, F. (2006): Posouzen´ı terasy chr´amu sv. Bartolomˇeje v Kol´ınˇe.. Znaleck´y posudek.

[4] FU ˇC´IKOV ´A, P., STEJSKAL P. (2006): Zajiˇstˇen´ı klenby kostela Na Zderaze v Praze 2. Stavebn´ı rozpoˇcet.

[5] FU ˇC´IKOV ´A, P. (2006) : Oprava vnˇejˇs´ıho pl´aˇstˇe chr´amu sv. Barbory v Kutn´e Hoˇre –

´

usek 3B. Stavebn´ı rozpoˇcet.

[6] FU ˇC´IKOV ´A, P.; ˇCERM ´AK, F. (2007): V´ystavba divadla v ˇCesk´e L´ıpˇe. Dokumentace a posouzen´ı stavu bl´ızk´e a jin´ym zp˚usobem dotˇcen´e z´astavby. Znaleck´y posudek.

[7] FU ˇC´IKOV ´A, P. (2007): Oprava vnˇejˇs´ıho pl´aˇstˇe chr´amu sv. Barbory v Kutn´e Hoˇre –

´

usek 4A. Stavebn´ı rozpoˇcet.

[8] FU ˇC´IKOV ´A, P. (2007): Kutn´a Hora – chr´am sv. Barbory – restaurov´an´ı a oprava vnˇejˇs´ıho pl´aˇstˇe, ´usek 4A 2. Stavebn´ı rozpoˇcet.

[9] FU ˇC´IKOV ´A, P., ˇCERM ´AK, F. (2008): Technick´y stav ohradn´ı zdi v Piˇc´ınˇe. Stavebnˇe technick´y pr˚uzkum.

[10] FU ˇC´IKOV ´A, P. (2008): Kutn´a Hora – chr´am sv. Barbory – restaurov´an´ı a oprava vnˇejˇs´ıho pl´aˇstˇe, ´usek 4B. Stavebn´ı rozpoˇcet.

[11] FU ˇC´IKOV ´A, P., ˇCERM ´AK, F.(2008): Posouzen´ı skladby terasy Fakultn´ı nemocnice na Homolce. Znaleck´y posudek.

[12] FU ˇC´IKOV ´A, P., ˇCERM ´AK, F. (2010): Posouzen´ı reklamace restaurov´an´ı plastick´e v´yzdoby vnˇejˇs´ıho pl´aˇstˇe a obnova om´ıtkov´ych povrch˚u v exteri´erech domu U zlat´eho a b´ıl´eho jednoroˇzce na Praze 1.

[13] FU ˇC´IKOV ´A, P. (2010): Kutn´a Hora – chr´am sv. Barbory – restaurov´an´ı a oprava vnˇejˇs´ıho pl´aˇstˇe, ´usek 5B. Stavebn´ı rozpoˇcet.

[14] FU ˇC´IKOV ´A, P., STEJSKAL, P. (2010): K´amen a svˇetlo – revitalizace interi´eru chr´amu sv. Barbory v Kutn´e Hoˇre. Stavebn´ı rozpoˇcet.

PUBLIKA ˇCN´I ˇCINNOST

Curriculum Vitae

Ing. Petra FU ˇ C´ IKOV ´ A

Osobn´ı ´udaje:

Jm´eno: Petra Fuˇc´ıkov´a (rozen´a): Petra Moch´anov´a

Trval´e bydliˇstˇe: ˇSevˇc´ıkova 1493/5, 130 00 Praha 3, ˇCesk´a republika

Telefon: +420 603 336 593

E-mail: petra.mochanova@seznam.cz

Datum narozen´ı: 4. kvˇetna 1978 Rodinn´y stav: vdan´a

Dˇeti: 4

N´arodnost: ˇcesk´a

Zamˇestn´an´ı:

9/2003 – dosud GEMA ART GROUP a.s.

(3/2009 – dosud na rodiˇcovsk´e dovolen´e, 11/2009 – dosud – pr´ace na dohodu o proveden´ı pr´ace) Pracovn´ı pozice: Vedouc´ı projekt˚u a pˇr´ıprava zak´azek

7/2006 – 9/2006 SKANSKA CZ a.s. (vedlejˇs´ı pracovn´ı pomˇer) Pracovn´ı pozice: Vedouc´ı projekt˚u a pˇr´ıprava zak´azek v zahraniˇc´ı 11/1999 –8/2003 Okresn´ı ´uˇrad Pˇr´ıbram, refer´at kultury Pracovn´ı pozice: Referentka kultury

12/1998 –10/1999 Komerˇcn´ı banka, a.s.

Pracovn´ı pozice: Referentka obchod˚u podnikatel˚u

Vzdˇel´an´ı/zkouˇsky:

2/2010 – dosud VUT Brno, Fakulta stavebn´ı

doktorsk´y studijn´ı program - Management stavebnictv´ı 10/2007 – 5/2012 VUT v Brnˇe - ´Ustav soudn´ıho inˇzen´yrstv´ı

Specializaˇcn´ı studium technick´eho znalectv´ı – expertn´ı ˇcinnost ve stavebnictv´ı

10/2007 – 3/2010 VUT v Brnˇe - ´Ustav soudn´ıho inˇzen´yrstv´ı

Specializaˇcn´ı studium technick´eho znalectv´ı v oboru Oceˇnov´an´ı nemovitost´ı

9/2000 – 6/2006 VUT Brno, Fakulta stavebn´ı

Magistersk´y studijn´ı program – Stavebn´ı inˇzen´yrstv´ı (obor Pozemn´ı stavby)

9/1992 – 5/1996 SPˇS stavebn´ı, Pˇr´ıbram Pozemn´ı stavitelstv´ı

Jazykov´e znalosti:

Anglick´y jazyk – stˇrednˇe pokroˇcil´y PC dovednosti:

MS Office (Excel, Word, Outlook, PowerPoint) Vlastnosti:

Flexibilita, samostatnost, odpovˇednost, organizaˇcn´ı schopnosti

PUBLIKA ˇCN´I ˇCINNOST

Abstract

The aim of this thesis is to analyse the current situation in valuation of restoration works during construction work, and then to define and standardize the construction work of stone during the restoration of immovable historical monuments. The dissertation moves further knowledge about the issue of restoration work valuation and brings benefits at both theoretical and practical level. In the first part thesis deals with the detailed definition of basic terms, namely restoration, cultural heritage, calculations and costs. The second part of the thesis is dedicated to international comparisons of the historical monuments care in the Czech Republic and France. The result is a comparison of selected indicators of historical monuments care in the Czech Republic and France. Further the attention in the second part is devoted to the pricing development and standardization in construction and restoration, as well as to the pricing of construction work. The third part of the thesis is dedicated to the actual research work, which is focused on the methodology of determining the price of stone construction work in the restoration of the historical buildings. Based on the results of the research there are presented conclusions and proposals of solutions to the existing issue. It is primarily about defining the scope of the building technical documentation with respect to the requirements of restoration, defining direct and indirect costs and profits of construction work of stone in the restoration of historical buildings. At the end of this section there are defined conclusions from the research, which summarize the determination of price list and its description. An integral part of this dissertation is a proposal for the further development and possible solutions of this specific issue.

Powiązane dokumenty