• Nie Znaleziono Wyników

Disertaˇcn´ı pr´ace pracuje s tˇemito hypot´ezami:

H1: Stanoven´ım metody kalkulace n´aklad˚u a cen restaur´atorsk´ych prac´ı lze zamezit nesrovnalostem v oceˇnov´an´ı tˇechto specifick´ych prac´ı pˇri realizaci stavebn´ı ˇcinnosti na historick´ych objektech.

H2: Zaveden´ı systematick´eho zp˚usobu (metodiky) oceˇnov´an´ı restaur´atorsk´ych prac´ı pˇrinese ´usporu n´aklad˚u na stranˇe zadavatele.

3 Metody zpracov´ an´ı disertaˇ cn´ı pr´ ace

3.1 Vˇ edeck´ y v´ yzkum

Proces vˇedeck´eho v´yzkumu logicky zaˇc´ın´a formulov´an´ım c´ıle v´yzkumu dan´e disertaˇcn´ı pr´ace. Tato f´aze v´yzkumu je stˇeˇzejn´ı. C´ıl v´yzkumu mus´ı b´yt jednak dobˇre definov´an, ale i mus´ı b´yt dosaˇziteln´y [5]. Dalˇs´ı f´az´ı vˇedeck´eho v´yzkumu je rozhodnut´ı o dostupn´ych zdroj´ıch dat.

Pro zpracov´an´ı disertaˇcn´ı pr´ace bylo pouˇzito dvou zdroj˚u: prim´arn´ıch a sekund´arn´ıch.

Zdroj˚u sekund´arn´ıch bylo pouˇzito pˇredevˇs´ım pˇri zpracov´an´ı teoretick´eho z´akladu o souˇ cas-n´em stavu zkouman´e problematiky. Sekund´arn´ı zdroje byly zastoupeny ve formˇe odborn´e literatury a odborn´ych ˇcl´ank˚u. Pˇri zpracov´an´ı byly vyuˇzity odborn´e datab´aze knihoven (N´arodn´ı technick´a knihovna, Mˇestsk´a knihovna v Praze), studoven (Fakulta stavebn´ı university Vysok´eho uˇcen´ı technick´eho) a dalˇs´ıch organizac´ı (N´arodn´ı pam´atkov´y ´ustav).

Prim´arn´ı data byla z´ısk´ana sbˇerem konkr´etn´ıch dat bˇehem desetilet´e praxe ve specia-lizovan´e firmˇe na restaurov´an´ı pam´atek a na z´akladˇe osobn´ıho kontaktu s pˇredstaviteli ostatn´ıch specializovan´ych firem.

Osobn´ı pohovory/setk´an´ı lze dle c´ılov´e skupiny d´ale ˇclenit:

- rozhovory s manaˇzery/ˇrediteli spoleˇcnost´ı se specializac´ı na rekonstrukce pam´atek, - osobn´ı rozhovory se z´astupci odborn´ych instituc´ı,

- osobn´ı pohovory s restaur´atory, drˇziteli povolen´ı Ministerstva kultury ˇCR restaurovat d´ıla z kamene.

4 P ˇREHLED SOU ˇCASN ´EHO STAVU ˇREˇSEN ´E PROBLEMATIKY

4 Pˇ rehled souˇ casn´ eho stavu ˇ reˇ sen´ e problematiky

V jednotliv´ych na sebe navazuj´ıc´ıch kapitol´ach a subkapitol´ach jsou uvedeny rozbory jed-notliv´ych d˚uleˇzit´ych ˇc´ast´ı zkouman´e problematiky, kter´e spolu ´uzce souvis´ı. Tyto ˇc´asti vytv´aˇr´ı z´aklad pro splnˇen´ı hlavn´ıho c´ıle disertaˇcn´ı pr´ace. V prvn´ı f´azi se jedn´a o definov´an´ı z´akladn´ıch pojm˚u. Vzhledem k tomu, ˇze tato pr´ace se prol´ın´a dvˇema odliˇsn´ymi obory jako je restaurov´an´ı a ekonomie, je nutn´e definovat z´akladn´ı pojmy obou tˇechto obor˚u. Jedn´a se pˇredevˇs´ım o definice pojmu restaurov´an´ı a pam´atka a na stranˇe druh´e n´aklady a kalkulaˇcn´ı pojmy. Dalˇs´ı ˇc´ast t´eto kapitoly je vˇenov´ana mezin´arodn´ımu srovn´an´ı, kter´e pˇrin´aˇs´ı pohled na ˇreˇsen´ı t´eto problematiky ve Francii.

4.1 Z´ akladn´ı pojmy

Restaurov´an´ı

V soudob´e literatuˇre lze vyˇc´ıst velk´y poˇcet definic, n´azor˚u a v´yklad˚u vztahuj´ıc´ı se k tomuto pojmu, ale v souhrnu se restaurov´an´ı d´a vyloˇzit jako operace v´yjimeˇcn´e povahy, jej´ımˇz c´ılem je odhalit a uchovat estetick´e a historick´e hodnoty pam´atky. Podle z´akona ˇc. 20/1987 Sb., o st´atn´ı pam´atkov´e p´eˇci, lze restaurov´an´ı

”v´ytvarn´ych dˇel – pam´atek“ obecnˇe definovat jako ”ˇcinnost zamˇeˇrenou na sniˇzov´an´ı m´ıry rozpadu jejich hmoty a z toho vypl´yvaj´ıc´ıho z´aniku ˇcasem nesen´e informace a v´ytvarn´eho sdˇelen´ı“ [14, s. 2].

Pam´atka – kulturn´ı pam´atka

Definice ze z´akona o st´atn´ı pam´atkov´e p´eˇci ˇc. 20/1987 Sb., v platn´em znˇen´ı uv´ad´ı, ˇze kul-turn´ı pam´atka je nemovit´a nebo movit´a vˇec, popˇr´ıpadˇe jejich soubory, kter´e jsou v´yznamn´ y-mi doklady historick´eho v´yvoje, ˇzivotn´ıho zp˚usobu a prostˇred´ı spoleˇcnosti od nejstarˇs´ıch dob do souˇcasnosti, jako projevy tv˚urˇc´ıch schopnost´ı a pr´ace ˇclovˇeka z nejr˚uznˇejˇs´ıch obor˚u lidsk´e ˇ

cinnosti, pro jejich hodnoty revoluˇcn´ı, historick´e, umˇeleck´e, vˇedeck´e a technick´e a kter´e maj´ı pˇr´ım´y vztah k v´yznamn´ym osobnostem a historick´ym ud´alostem [14, s. 2]. Kulturn´ı pam´atky se zapisuj´ı do ´Ustˇredn´ıho seznamu kulturn´ıch pam´atek (d´ale jen ´USKP) ˇCesk´e republiky, kter´y vede N´arodn´ı pam´atkov´y ´ustav. ´USKP v souˇcasn´e dobˇe eviduje 40 244 nemovit´ych pam´atek (304 - n´arodn´ıch kulturn´ıch pam´atek, 12 – pam´atek evidov´ano jako Svˇetov´e kulturn´ı dˇedictv´ı UNESCO).

N´aklady

N´aklady souvis´ı s pojmem v´ydaje a ch´apeme je jako jednor´azov´e vynaloˇzen´ı hospod´aˇrsk´ych prostˇredk˚u podniku [4]. Pˇredpokladem ´uˇcinn´eho ˇr´ızen´ı n´aklad˚u je jejich vhodn´e podrobnˇejˇs´ı ˇ

clenˇen´ı. V literatuˇre lze naj´ıt nˇekolik z´akladn´ıch rozdˇelen´ı a uspoˇr´ad´an´ı n´aklad˚u, ale vˇetˇsina autor˚u rozliˇsuje minim´alnˇe tyto n´aklady - n´aklady druhov´e; n´aklady ´uˇcelov´e; n´aklady podle objemu v´ykonu; n´aklady podle potˇreb kontroly a rozhodov´an´ı.

Z hlediska potˇreb pro dalˇs´ı postupy t´eto pr´ace, se pozornost ub´ır´a na n´aklady, kter´e lze n´akladov´emu objektu pˇripoˇc´ıtat pˇr´ımo nebo nepˇr´ımo. Jedn´a se o tzv. kalkulaˇcn´ı ˇclenˇen´ı n´aklad˚u, kter´e dˇel´ı n´aklady na:

- pˇr´ım´e n´aklady, - nepˇr´ım´e n´aklady.

Kalkulace

Kalkulace patˇr´ı k nejstarˇs´ımu a tak´e v dneˇsn´ı dobˇe k nejˇs´ıˇreji pouˇz´ıvan´emu n´astroji hodno-tov´eho ˇr´ızen´ı. Kalkulace je z´akladn´ım n´astrojem ˇr´ızen´ı n´aklad˚u se zamˇeˇren´ım na v´ykony.

Jedn´a se napˇr´ıklad o propoˇcet n´aklad˚u, pˇr´ınos˚u, zisk˚u, resp. jin´ych finanˇcn´ıch veliˇcin za v´yrobek, pr´aci nebo sluˇzbu ˇci jinak vˇecnˇe vyj´adˇren´y v´ykon. Kalkulace umoˇzˇnuje ovlivˇnovat v´yˇsi a strukturu n´akladu na jednotliv´y produkt a t´ım hlavnˇe na hospod´aˇrsk´y v´ysledek pod-niku [7]. Obecnˇe tedy lze kalkulaci shrnout jako propoˇcet n´akladu, marˇze, zisku, ceny nebo jin´e hodnotov´e veliˇciny (za v´yrobek, pr´aci, sluˇzbu, ˇcinnost, operaci).

Powiązane dokumenty