• Nie Znaleziono Wyników

VIERA MARKOVÁ

Tabuľka 1 Princípy zodpovedného podnikania podľa iniciatívy Global Compact

Ľudské práva

Princíp č. 1 Podniky by mali podporovať a rešpektovať ochranu základných ľudských práv. Princíp č. 2 Podniky by mali zabezpečiť, že sa žiadnym spôsobom nebudú podieľať na ich porušovaní.

Pracovné štandardy

Princíp č. 3 Podniky by mali rešpektovať slobodu združovania a uznať právo na kolektívne vyjednávanie. Princíp č. 4 Podniky by mali eliminovať akékoľvek formy nútenej práce. Princíp č. 5 Nedovoliť využívanie detskej pracovnej sily.

Princíp č. 6 Podniky by mali eliminovať diskrimináciu v práci. Životné prostredie

Princíp č. 7 Podniky by mali podporovať ochranu životného prostredia. Princíp č. 8 Podniky by mali podporovať iniciatívy propagujúce zodpovedný prístup k životnému prostrediu. Princíp č. 9 Podniky by mali podporovať vývoj a rozširovanie technológií ohľaduplných k životnému prostrediu.

Protikorupčné opatrenia Princíp č.

10 Podniky by mali pôsobiť proti korupcii vo všetkých jej formách, vrátane vydierania a úplatkárstva. Prameň: The Ten Principles. [online]. Dostupné na:

<http://www.unglobalcompact.org/aboutthegc/thetenprinciples/index.html >).

Zelená kniha o CSR (Green Paper – Promoting a European framework for Corporate Social Responsibility) sa zameriava na podporu diskusie o

spoločenskej zodpovednosti podnikov, úlohu EÚ pri rozvoji spoločensky zodpovedného podnikania a vytváranie partnerstiev medzi záujmovými

skupinami. (http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2001/com2001_

0366en01.pdf)

2. Exaktné nástroje merania a reportovania o spoločenskej zodpovednosti

K externým metódam hodnotenia toho, ako podnikateľský subjekt dodržiava základné zásady konceptu USZP, patrí metodika zostavovania správ o SZP označovaná ako Sustainable Reporting Guidlines. Vytvorila ju inštitúcia Global Reporting Initiative (GRI). K jej pozitívam patrí to, že ju GRI vytvorila v súčinnosti s mnohými podnikmi a ich stakeholdermi, vďaka čomu ponúka komplex širokej škály indikátorov, ktoré vypovedajú o uplatňovaní konceptu SZP v rôznych oblastiach činnosti podniku. Okrem profilu podniku obsahuje aj manažérsky prístup ku každej reportovanej oblasti a 79 indikátorov, ktoré sú rozdelené na 47 hlavných a 32 doplňujúcich indikátorov. Pre jednotlivé sektory ekonomiky (napr. pre automobilový priemysel, finančný sektor, logistiku a dopravu, ťažobný priemysel, cestovný ruch, telekomunikácie a verejné agentúry) boli vytvorené aj doplňujúce indikátory. Organizácia GRI vydala v

178

roku 2006 tretiu a zatiaľ poslednú generáciu smernice s označením G3. Podnik si môže vybrať z viacerých aplikačných úrovní od hodnoty C až po hodnotu A+. Úrovne sa líšia počtom indikátorov výkonnosti v troch oblastiach, a to ekonomickej, sociálnej a environmentálnej. (In Reportovanie spoločenskej zodpovednosti)

Metodika LBG (London Benchmarking Group) je na Slovensku známa pod

názvom „Štandard komunitného investovania“ a v ČR pod názvom „Standard

odpovědní firmy“. Orientuje sa na oblasť spoločensky zameraných investícií

(Socially Responsible Investment) a umožňuje definovať náklady vynaložené na filantropické aktivity a stanoviť účinky ich dosahu. Tento systém vykazovania darcovstva umožňuje podnikom špecifikovať náklady, dlhodobý a krátkodobý účinok konkrétnej spoločenskej investície podniku a vplyv takýchto investícii na komerčné aktivity podnikov.

Metodika je štandardizovaná a umožňuje následné porovnávať svoje výsledky s inými podnikmi, ktoré sa aktivizujú v oblasti filantropie a spoločenskej zodpovednosti.

Významným nástrojom na realizáciu auditu v oblasti uplatňovania konceptu USZP je EFQM (European Foundation for Quality Managment)

model excelentnosti (obrázok 1), ktorého základnou myšlienkou je stimulovať a

podporovať európske podniky pri zavádzaní nástrojov a metód zlepšovania priamo vedúcich k výnimočnej spokojnosti zákazníkov a zamestnancov, a to nielen s dosahom na spoločnosť, ale aj na výsledky podniku.

Obrázok 1. Kľúčové princípy EFQM modelu výnimočnosti Prameň: ČIERNA, H., 2008. s 66.

Tento model hodnotí použité manažérske nástroje a dosiahnuté výsledky podniku vo viacerých oblastiach. Orientácia EFQM modelu výnimočnosti je postavená na ôsmich kľúčových princípoch, ako je orientácia na výsledky, orientácia na zákazníka, vedenie a stálosť zámerov a cieľov, manažment procesov a faktov, rozvoj a zapojenie zamestnancov, neustále vzdelávanie,

orientácia na výsledky

Model výnimočnosti EFQM

zameranie sa na zákazníka vodcovstvo a stálosť cieľov procesné riadenie na základe faktov vzdelávanie, inovácie a zlepšovanie rozvoj a zapojenie zamestnan-cov spoločenská zodpovednosť rozvoj part-nerstiev so stakeholdermi

179

inovácie a zlepšovanie, rozvoj partnerských vzťahov so zainteresovanými skupinami a spoločenskú zodpovednosť (Čierna, 2008, s. 93). Slúži predovšetkým ako podklad na udelenie národných a nadnárodných cien v oblasti kvality a plnenia princípov CSR. EFQM model je základom pre udeľovanie ceny European Quality Award.

Model EFQM sa používa najmä v systémoch riadenia a hodnotenia kvality. Jeho princíp však možno využiť aj v procese kreovania konceptu CSR, čo je zrejmé z vysvetlenia postupu základných krokov zavedenie modelu do praxe (obrázok 2):

1. krok

Stanovenie želaných výsledkov – cieľov, ktoré chce organizácia dosiahnuť ako súčasť procesu vytvárania svojej stratégie. Výsledky prezentujú výkonnosť organizácie vo finančnom aj funkčnom vyjadrení tak, ako ich vnímajú všetky zainteresované strany (spokojnosť zákazníkov, spokojnosť pracovníkov, vplyvy na spoločnosť, kľúčové výsledky organizácie).

2. krok

Plánovanie uceleného systému prístupov a postupov pre dosiahnutie želaných výsledkov v súčasnosti aj v budúcnosti.

Obrázok 2. Spoločenská zodpovednosť na báze EFQM modelu Prameň: Zelený, 2008, s. 119.

3. krok

Sústavné a dôsledné uplatňovanie prijatého systému dosahovania svojej novej stratégie. 4. krok Predpoklady Výsledky Inovácie a učenie sa V ed en ie Ľudia Politika a stratégia Partnerstvo a zdroje Pro ce sy Viazané na zame-stnancov Viazané na zákazníkov Viazané na spo-ločnosť Kľúčové výsledky výkonnosti

180

Hodnotenie a revidovanie uplatňovaného systému dosahovania cieľov organizácie na základe merania a monitorovania, analýzy a zlepšovania hnacích síl a prostriedkov. Na báze tohto modelu je možné vytvoriť EFQM rámec pre spoločenskú zodpovednosť podniku.

V Malcolm Baldrige modeli sa podniky hodnotia prostredníctvom siedmych kritérií. Uvedený model predstavuje integrovaný prístup k hodnoteniu uplatňovania konceptu SZP. Podnikom pomáha dosahovať vyšší výkon vďaka zameraniu sa na základné kritéria. Na obrázku 3 sú obsiahnuté tieto kritériá modelu. Malcolm Baldrige model je základom pre udeľovanie cien v oblasti kvality a plnenia princípov CSR Malcolm Baldrige National Quality Award v USA.

3. Využívanie indexov na hodnotenie využívanie konceptu SZP

Indexy využívajú najmä agentúry zaoberajúce sa spoločensky zodpovedným investovaním. Predstavujú spojenie kritérií definovaných tak, aby sa z nich dal vytvoriť porovnávací index. Na základe takéhoto indexu si potom niektoré investičné fondy vyberajú spoločensky zodpovedné podniky, do ktorých investujú. Spoločensky zodpovedné podniky tak profitujú zo zvýšeného záujmu investorov.