• Nie Znaleziono Wyników

POSTUP V PRÍPADE NOVINÁRSKEJ NEPOCTIVOSTI

OPRAVA A ODPOVEĎ

Otázky opravy a odpovedi reguluje § 7 a 8 Tlačového zákona č. 167/2008 Z. z. (Zákon o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov), rovnako dotknuté osoby prezentovaných informácií podľa Zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii kon-krétne § 21, majú právo na opravu: „Vysielateľ je povinný odvysielať opra-vu do ôsmich dní odo dňa doručenia žiadosti o uverejnenie opravy“.

Ak v tlači, rozhlase alebo televízii je zverejnený materiál nepriaznivý, a uvedené informácie sú nepravdivé alebo tiež prezentované fakty vzbu-dzujú veľké pochybnosti (sú skreslené, alebo podané selektívnym spôso-bom) máme právo žiadať o uverejnenie opravy nepravdivého skutkového tvrdenia a problém je relatívne jednoduchý, mali by sme pripraviť vhodnú opravu. Pričom ak je nepravdivá novinárska publikácia (alebo jej frag-menty) a poškodzuje dobré meno osoby a ohrozuje ochranu osobnosti (Občiansky zákonník, odst. § 11 až 16) uplatňuje sa odpoveď.

Oprava podľa obsahu zákona je publikovane vyjadrenie (popretie, vysvet-lenie a pod.), vzťahujúce sa na novinárom prezentované fakty a obsahu-júce korigovanie správy, ktorá bola prezentovaná verejne, a ktorú subjekt ktorej sa týkal uznal ako nepresnú, alebo nepravdivú. V praxi je to doplne-nie materiálu novinára, objasnedoplne-nie a prezentovadoplne-nie vlastného stanoviska v prípade, jeho obsah by mal sa obmedziť na vysvetlenie faktov a uve-denie konkrétnych údajov. Zároveň vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní opravu uverejniť bezodplatne.

Zvyčajne vedúci redaktori opravy a odpovede publikujú veľmi neochotne, aby sme sa vyhli problémom, je nutné splniť všetky v zákone uvedené požiadavky (§ 7 ods. 3 v prípade opravy, § 8 ods. 4 v prípade odpovede a § 9 ods. 3, ak sa to týka dodatočného oznámenia podľa tlačového zákona).

Aby dementovanie bolo publikované, musí reagovať konkrétne a vecne na v materiáli obsiahnuté informácie (fakty, nie názory), obsahovať ich ko-rektúru alebo doplnenie (často odmietnutie publikovania opravy vyplýva

z ich voľného vzťahu k faktom zverejneného novinárskeho materiálu).

Preto ako opisuje dôvodová správa k bodu 8. Tlačového zákona: „žiadosť o uverejnenie odpovede musí okrem iných zákonom predpísaných náleži-tostí obsahovať popis skutkového tvrdenia s uvedením, v čom je skutkové tvrdenie nepravdivé, neúplné alebo pravdu skresľujúce a v čom sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby“. Dementovanie nemôže spochybňovať fakty potvrdené právnym judikátom, obsahovať materiály podliehajúce trest-ným postihom alebo ohrozujúce poškodenie dobrého mena tretích osôb, a jeho forma a obsah musí byť v súlade s zásadami občianskeho spoluna-žívania. Oprava musí byť podaná do 30 dní odo dňa vydania periodic-kej tlače, alebo zverejnenia agentúrneho spravodajstva, ktoré obsahuje nepravdivé skutkové tvrdenie, inak právo na opravu zaniká (§ 7 ods. 2).

Úzusom je, že text opravy nemal by byť dlhší ako dvojnásobok fragmentu novinárskeho materiálu, a redaktor nemal by sa dožadovať aby bol kratší ako polovica normostrany, ibaže sami budeme s tým súhlasiť. Nota bene okrem nedodržania formálnych náležitosti (§ 7 ods. 3) príčinou nezverej-nenia plného textu opravy je prehnaný obsah a niektoré žiadosti tvoria niekoľko strán textu aj keď zákon v podstate to umožňuje Vydavateľ peri-odickej tlače a tlačová agentúra sú povinní opravu uverejniť tak, ako bola navrhnutá alebo dohodnutá so žiadateľom o uverejnenie opravy, v rovna-kej periodicrovna-kej tlači alebo agentúrnom spravodajstve, na rovnocennom mieste a rovnakým písmom, akým bolo uverejnené nepravdivé skutkové tvrdenie a s označením „oprava”. K uverejnenej oprave nemožno uverejniť žiadny ďalší súvisiaci text obsahujúci hodnotiaci úsudok, a to ani na inom mieste vydania periodickej tlače alebo agentúrneho spravodajstva.

Šéfredaktor, ktorému sú zakaždým adresovane opravy, ma povinnosť publikovania opravy (alebo odpovede) bezodplatne v priebehu 8 dní odo dňa doručenia žiadosti o uverejnenie opravy alebo v najbližšom vydaní periodickej tlače pripravovanom po doručení žiadosti o uverejnenie opravy. V správnom v súlade s požiadavkami texte opravy šéfredaktor – bez súhlasu podávajúceho žiadosť o opravu – nemôže vykonávať žiadne skracovanie ani zmeny, ktoré by oslabili alebo zdeformovali intencie autora, len tak, ako bola navrhnuté alebo dohodnuté so žiadateľom.

Žiadosť o uverejnenie opravy sa musí doručiť vydavateľovi periodickej tlače alebo tlačovej agentúre do 30 dní odo dňa vydania periodickej tlače alebo zverejnenia agentúrneho spravodajstva, ktoré obsahuje

skutkové tvrdenie, inak právo na odpoveď zaniká. Žiadosť o uverejnenie odpovede musí mať písomnú formu a musí byť žiadateľom podpísaná.

Oprava mala by byť publikovaná alebo signalizovaná v tom istom oddelení, ekvivalentným fontom, pod viditeľným nadpisom „oprava“

alebo odvysielane v podobnom čase a v analogickom programe (rádio, televízia, elektronické médiá). Text opravy nemôže byť priamo komen-tovaný v tom istom čísle alebo vysielaní, komentár (polemika, vysvetle-nie), pričom môže byť avizovaný. Podobne ako v súvislosti s opravou keď

„k uverejnenej odpovedi nemožno uverejniť žiadny súvisiaci text obsahu-júci hodnotiaci úsudok, a to ani na inom mieste vydania periodickej tlače alebo agentúrneho spravodajstva. Iný prípad je s odpoveďou, redaktor má právo odpovedať a prezentovať svoje stanovisko (§ 8 ods. 6)“.

Veľký počet inštitúciami odoslaných opráv sa stretáva s odmietnutím na publikovanie. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra nie sú povin-ní uverejniť opravu, ak žiadosť o uverejnenie opravy nemá zákonom sta-novené náležitosti. Prípadne ak sa môže dokázať pravdivosť skutkového tvrdenia, o ktorého opravu sa žiada, ak oprava smeruje proti skutkovému tvrdeniu uverejnenému na základe preukázateľného predchádzajúceho súhlasu žiadateľa o uverejnenie opravy. Vydavateľ môže pred tým ako mu bola doručená žiadosť, uverejniť text opravy z vlastnej iniciatívy. Veľmi častou chybou je neprispôsobenie sa autorov v zákone určeným limitov obsahu (ako aj špecifikum tlače): opravy nadobúdajú formu 3-5 stranných elaborátov alebo polemík a v takejto forme sú publikované na interne-tových stránkach inštitúcii. Druhým dôvodom uvádzaným redaktormi je neadekvátnosť vo vzťahu k obsahom umiestnenom v obsahu novinárskeho materiálu a nesplnene podmienky vecného odvolávania sa na fakty a obsahy nachádzajúce sa v novinárskom materiáli.

Odosielateľ, meno priezvisko, adresa.

Vážený(a) Pán/Pani Šéfredaktor(ka) „Mestské noviny ” Adresa redakcie miesto, dátum

Vec: Žiadosť’ o odvysielanie opravy

Vážený (á) pán(i) šéfredaktor(ka),

v súvislosti so zverejnením článku Škandalózne správanie sa sociálneho pracovníka“ signovaného iniciálkami I.V. na stránkach denníka „Mestské noviny ” zo dňa 06. októbra 2012, ako aj článku „Ďalšie pokračovanie škandálu“ signovaného iniciálkami I.V. dňa 08. októbra 2012,

na základe § 7 Zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúr-nom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (Zmena:

221/2011 Z. z.) žiadam o publikovanie v denníku „Mestské noviny”, ako aj v elektronickom vydaní www. mestskenoviny.mesto.news, niž-šie uvedeného textu opravy vašou redakciou prezentovaných neprav-divých správ.

„text opravy“

S pozdravom

podpis odosielateľa Príklad 20: Vzor listu pre redakciu vo veci

publikovania opravy alebo odpovede Zdroj: vlastné spracovanie

REKTOR

UNIVERZITY KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE

prof. RNDr. Libor Vozár, CSc.

Nitra 1. júla 2011

Evid. číslo: UKF-2011-13/l089-22:191006 Televízia JOJ P.O. Box 33

830 07 Bratislava Vec: Žiadosť’ o odvysielanie opravy

Dňa 28. júna 2011 o 17. OO hod. odvysielala Televízia JOJ v rámci relácie Prvé noviny príspevok redaktorky Klaudie Guzovej „o podvodoch” na prijímacích pohovoroch na Pedagogickej fakulte v Nitre. Informácie, ktoré v reportáži odzneli zo strany moderátora Prvých novín, redaktorky Klaudie Guzovej, ako aj člena prijímacej komisie sa týkajú dobrej povesti Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, nakoľko Pedagogická fakulta je organizačnou súčasťou Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre považuje tento príspevok za pravdu skresľujúci údaj o právnickej osobe v zmysle § 21 ods. 1 Zákona č.308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii v znení neskorších predpisov a žiada uverejniť opravu do ôsmich dní odo dňa doručenia tejto žiadosti v rovnakej relácii a rovnakom vysielacom čase v nasledovnom znení:

Dňa 28. júna 2011 o 17.00 hod. odvysielala Televízia JOJ v rámci relácie Prvé noviny príspevok redaktorky Klaudie Guzovej „o podvodoch“ na prijímacích pohovoroch na Pedagogickej fakulte v Nitre. Odvysielaný príspevok ako celok spochybňuje proces prijímacieho konania na štúdium študijných programov Pedagogickej fakulty, keďže bližšie neurčuje, o aké prijímacie konanie išlo, skresľuje skutočnosť a vyvoláva dojem, že univerzita porušuje zákon pri prijímacom konaní, ba jej zamestnanci sa dopúšťajú konania, ktoré je alebo môže byť kvalifikované ako podvod, čo univerzita považuje za také tvrdenie, ktoré si zo strany vysielateľa vyžaduje opravu.

Nie je pravda, že pri prijímacích pohovoroch uskutočnených 2. júla 2010 na štúdium doktorandského študijného programu 1.1.10 Odborová didaktika – Didaktika anglického jazyka a literatúry v externej forme išlo o podvod, ako tvrdila redaktorka vo svojej reportáži. Nie je pravda, že Pedagogická fakulta v Nitre pri uvedenom prijímacom konaní porušovala zákon.

Za uvedenie nepravdivých a skresľujúcich údajov v reportáži sa Pedagogickej fakulte v Nitre ospravedlňujeme.

Skutkový stav je nasledovný:

Neúspešný uchádzač o prijatie na doktorandský študijný program 1.1.10 Odborová didaktika – Didaktika anglického jazyka a literatúry v externej forme si podal prihlášku na štúdium na Pedagogickú fakultu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktoré malo začať v akademickom roku 2010/2011 (vystupoval v reportáži). Prijímacie pohovory sa uskutočnili 2.

júla 2010. Že išlo o prijímacie pohovory pre akademický rok, ktorý uplynie 31. augusta 2011, je zrejmé len z letmých záberov kamery na zápisnicu, ktoré bežný divák nemusí postrehnúť.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre nemá žiadne dôkazy, (a napriek ústnej výzve dekanky Pedagogickej fakulty a právničky univerzity zo dňa 8. júna 2011, jej ich nepredložil ani neúspešný uchádzač) o tom, že by sa prijímacie konanie na doktorandský študijný program 1.1.10 Odborová didaktika – Didaktika anglického jazyka a literatúry pre akademický rok 2010/2011 uskutočnilo v rozpore s právnymi predpismi, ba podľa vyjadrení z reportáže hraničí s trestnou činnosťou. Z prijímacích pohovorov existuje len jedna zápisnica, ktorej dva rovnopisy sú od konania prijímacích pohovorov uložené na referáte pre vedu, výskum a doktorandské štúdium Pedagogickej fakulty. Žiadny člen komisie nedostal rovnopis zápisnice ani jej kópiu, pretože to neustanovujú Zásady organizácie doktorandského štúdia na Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Neúspešný uchádzač o prijatie na štúdium vyššie uvedeného doktorandského študijného programu po doručení rozhodnutia dekanky Pedagogickej fakulty využil svoje zákonné právo a podal žiadosť o preskúmanie rozhodnutia dekanky o neprijatí na štúdium, ktoré rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre preskúmal v zmysle § 58 ods. 8 Zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ako bezdôvodné zamietol.

Neúspešný uchádzač sa dvakrát sťažoval na postup Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre aj na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Na podnet Ministerstva školstva, vedy, výskumu a vývoja Slovenskej republiky Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre opätovne preskúmala postup pri prijímacích pohovoroch a v liste rektora číslo UKP-2010-17/1602-34:191015 zo dňa 6. októbra 2010 a následne listom číslo UKP- 2010-17/2170-41:191015 zo dňa 24. novembra 2010 zaslala Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na jeho vyžiadanie stanovisko k neprijatiu v relácii vystupujúceho neúspešného uchádzača o štúdium na študijný program 1.1.10 Odborová didaktika – Didaktika anglického jazyka a literatúry tretieho stupňa v externej forme.

Stanovisko člena prijímacej komisie – zamestnanca Katedry lingvodidaktiky a interkultúrnych štúdií Pedagogickej fakulty, ktorý v reportáži vystupoval, univerzita spochybňuje a považuje ho za účelové. Ak osoba, ktorá vystupovala v reportáži, mala alebo má dôkazy, že pri prijímacom konaní boli porušené všeobecne záväzné právne predpisy alebo vnútorné predpisy univerzity, bolo jej povinnosťou bezodkladne o tejto skutočnosti informovať svojho priameho nadriadeného, dekanku fakulty alebo univerzitu ako zamestnávateľa, čo však neurobila. Podpis tejto osoby je na zápisnici z 2.

júla 2010, na základe ktorej dekanka Pedagogickej fakulty UKP v Nitre rozhodovala o prijatí na štúdium.

V prípade, že TV JOJ nebude akceptovať právo Univerzity Konštantína Filo-zofa v Nitre na opravu ako jej vyplýva zo zákona, budeme o postoji Televízie JOJ informovať Radu pre vysielanie a retransmisiu a žiadať zabezpečenie ná-pravy aj súdnou cestou.

S pozdravom

prof. PhDr. Eva Szóradová, CSc., dekanka PF UKP v Nitre Vybavuje: JUDr. Katarína Burdová

Telefón: +421 376408076 Fax: +421 376408020 E-mail: kburdova@ukf.sk

Príklad 21: Reálne využitý list zaslaný do redakcie vo veci publikovania