• Nie Znaleziono Wyników

Vybrané loga/logotypy inštitúcií sociálnej pomoci 25

PRAVIDLÁ EFEKTÍVNEJ KOMUNIKÁCIE S OKOLÍM

Príklad 5: Vybrané loga/logotypy inštitúcií sociálnej pomoci 25

Príklad 5: Vybrané loga/logotypy inštitúcií sociálnej pomoci25

25 Centrum sociálnych služieb, Via Vitae. [online]. [2018-09-20]. Dostupné na

<http://www.cssviavitae.sk/>

Socialný turizmus.[online]. [2018-09-20]. Dostupné na <http://socialnyturizmus.

sk/>

Centrum sociálnych služieb Horelica. [online]. [2018-09-20]. Dostupné na <

http://horelica.dsszsk.sk/>

Nadácia Memory. [online]. [2018-09-20]. Dostupné na <http://domovvdaky.

info/?section=32>

Sme iní. [online]. [2017-12-02]. Dostupné na <http://smeini.sk/node/2>

Ako doma n.o. [online]. [2017-18-02]. Dostupné na <http://akodomano.sk/>

Jeseň života. [online]. [2017-18-02]. Dostupné na <http://www.jesenzivota.sk/>

Centrum sociálnych služieb Zátišie. [online]. [2017-18-02]. Dostupné na <ht-tps://csszatisie.sk/>

Centrum sociálnych služieb Prameň Dolný Kubín. [online]. [2017-16-02]. Dostup-né na < https://www.dssdk.sk/>

Centrum sociálnych služieb ANIMA. [online]. [2017-18-02]. Dostupné na <

http://jefremovska.dsszsk.sk/>

Dobre asociované logo by malo mať niekoľko charakteristických deter-minánt. Za prvé musí sa jasne vzťahovať k pomáhajúcemu, sociálnemu charakteru inštitúcie: táto vlastnosť vynucuje konkrétnu tematiku logo (motívu) a zároveň koloristiku, obvykle sústredenú okolo farieb svetlých a „optimistických”. Dobré logo by malo byť jednoduché a čitateľné, ľah-ké na zapamätanie, zároveň nekomplikované/jednoduché. Najčastejšou chybou „odvetvia” pomoci je preplnenie znaku obsahmi a motívmi, čím sa celkom stáva nečitateľný. Na druhom póle je tendencia k askéze – kedy funkciu logo plní geometrizovaný názov alebo skratka (napr. strediska so-ciálnej pomoci). Dôležitou vlastnosťou je originalita odlišujúca logo v sku-pine iných znakov, posledným determinantom dobrého grafického znaku je „prívetivosť”: logo inštitúcie poskytujúcej pomoc by malo byť prijemné pre oko a byť nositeľom náboju pozitívnych emócií.

Dobre navrhnuté logo by malo byť „všadeprítomné” a tvoriť konštantný element všetkých materiálov reprezentujúcich inštitúciu: začínajúc in-ternetovou stránkou cez hlavičkový papier, informačné tabule, gadgety26 (ak také objednávame), iné tlačivá, dopravné prostriedky, vizitky. Logo by malo byť exponované v priestore inštitúcie: napr. na ústrednom mieste chodby, na tabuľkách – menovkách na dverách kancelárií, ale tiež von-kajšom priestore: pred vchodom alebo na fasáde, na smerových tabulách a pod.

Hlavičkový papier. Často ku korešpondencii a estetike listov sa nekladie náležitá pozornosť, pričom „hlavičkový papier” je podstatným elemen-tom, premietajúcim sa na identifikáciu organizácie. Všetka korešponden-cia odchádzajúca z inštitúcie by mala mali byť tlačená na hlavičkovom papieri. Toto pravidlo sa rovnako týka faxov alebo korešpondencie cez e-maily – adekvátnej päty adresy. Najdôležitejšími elementmi hlavičko-vého papiera je exponovanie názvu inštitúcie a loga, prípadne základných kontaktných údajov (vrátanie e-mailu a adresy www). „Hlavičkový” mal by vynikať jednoduchosťou a prehľadnosťou, bez „presýtenia” textom:

informáciami či teleadresovými údajmi. Podobne dôležité je zachovanie konzistentnej farebnosti a len jedného druhu písma. S cieľom prestížnej a zdvorilostnej korešpondencie je potrebné operovať špeciálne na to pri-pravenými papiermi, alebo hlavičkovým papierom vyššej kvality napr. vyš-šej úrovne bielosti s hmotnosťou 120 g/m2.

26 gadget je malý užitočný predmet, ktorý uľahčuje každodenné povinnosti

Populárne v svete biznisu gadgety, na ktorých je umiestnený názov a logo, v rámci inštitúcii sociálnej pomoci môžu byť vnímané ako luxus.

Pričom v rôznych situáciách propagačné materiály ako tašky, aktovky, te-matické šanóny, nálepky, perá, ceruzky, notesy a kalendáre či USB kľúče sú nutnosťou a najčastejšie sú objednávané z rozpočtov napr. publicity projektov. Každý z odovzdaných alebo doručených predmetov v svojej podstate tvoria reprezentatívnu úlohu, sú vizitkou inštitúcie. Treba pamä-tať, miesto kvantity, o kvalite a originalite – správne zvolený gadget mal by byť potrebný, užitočný a taktiež „tematicky” vzťahujúci sa k špecifikám odvetvia.

Vizitky. Je ďalším dôležitým nositeľom informácii v čase priamych kon-taktov. Vizitka je „kartou”, ktorá reprezentuje zároveň osobu, ako aj inšti-túciu, žiaľ napriek prevládajúcim dnes zvykom, v oblasti sociálnej pomoci vlastnenie a výmena vizitiek nepredstavuje dodržiavane pravidlo. Šetrná distribúcia týmto materiálom určite nebude slúžiť obrazu a nadväzovaní vzťahov.

Základne pravidla prikazujú, aby vizitka spájala eleganciu, najvyššiu kvali-tu materiálu s lakonickosťou formy, v praxi to znamená obmedzenie obsa-hu výlučné na najviac základne informácie a nevyhnutne kontaktne údaje.

Príležitostná korešpondencia. Rozhodná väčšina podporných inštitúcií vedie aktivity, ktoré v terminológii etikety sú označovane ako príležitostná korešpondencia. Najtypickejšími formami sú pohľadnice s blahoželaniami využívané pri príležitosti: Sviatkov, Nového roka, jubileum a pod. Pohľad-nice posielané tak v tradičnej forme (elegantnej), zasielané najmä dôle-žitejším inštitúciám, ako aj elektronickej (blahoželania alebo e-pohľad-nica) pre skupinu partnerov a spolupracujúcich inštitúcií. Napriek tomu, adresátmi blahoželaní a srdečných prejavov najčastejšie ostáva najbližšie okolie: reprezentanti podporných inštitúcií a zároveň teritoriálnych samo-správnych jednotiek. Pričom zároveň zoznamy adries musia byť obšírnej-šie; s cieľom budovania dobrých vzťahov s okolím, mali by sme pripísať na zoznam tiež novinárov a redakcie, ale tiež určite inštitúcie naplňujúce úlohu názorových vodcov, ako aj dôležitejšie mimovládne organizácie.

Vzhľadom na to, že sviatočné pohľadnice nie sú lacné (elegantná príleži-tostná korešpondencia vyžaduje vyššie štandardy ako obyčajná „rozpočto-vá”), dobrým doplnkom nákladnej korešpondencie môže byť mailing, čiže adekvátne pripravené e-pohľadnice. Jednou zo základných požiadaviek

na blahoželania posielané elektronickou cestou je adresovanie na meno (treba sa vyhnúť písania zoznamu viacerých adries v okne adresát) a pou-žívať firemný účet inštitúcie, v žiadnom prípade nie všeobecne dostupné poštové servery (napr. Centrum či Zoznam). Ak inštitúcia nemá možnosť objednať správnu e-pohľadnicu, je vhodné pripojiť v rámci prílohy (súbor JPG alebo PDF) jednoduché, ale dobre zvolené blahoželania.

Novinári sú tiež radi, ak ich práca je oceňovaná a udržiavanie kontaktu pri-pomenutie sa v období sviatkov a jubileí je rovnako dôležitou formou vy-jadrenia uznaniach práci. Ak nemáme možnosť posielania tradičných po-hľadníc dôležitejším redakciám a novinárom, s ktorými spolupracujeme, je nutné sa postarať aspoň o primeranú elektronickú korešpondenciu.

Tak ako sa vyvíja estetický vkus a móda, tak (aj keď pomalšie) sa vyvíja aj vizuálna komunikácia. Logo, ako základný determinant vizuálnej au-toprezentácie, by malo byť raz za čas obnovované, ľahko modifikované.

Po grafickom znaku by drobným úpravám alebo aj väčším zmenám mali byť podrobené aj zvyšné vyššie uvádzané súčasti vizuálnej komunikácie.

Obvykle kozmetické zásahy sa nerobia častejšie ako každých 8-10 rokov a ide skôr o evolúciu ako drastické zmeny. Inak je to v prípade interneto-vej stránky, ktorá je v súčasnosti jedným s najdôležitejších médií systému.

Tu snahy o konzistentnú estetiku (formáty materiálov, druh fontu, jeho veľkosť, aktuálnosť grafických materiálov) si vyžadujú pravidelnú, aktu-álnu prácu, a lifting stránky (niekedy zredukovaný na „vyčistenie” preby-točných elementov zo stránky, ktoré prirodzenie „prirastajú”) mal by byť vykonávaný pravidelne.

BUDOVANIE PRIATEĽSKÉHO PRIESTORU A INŠTITUCIONÁLNEJ