• Nie Znaleziono Wyników

PRÍPADOVÉ ŠTÚDIE KOMUNIKÁCIE S MÉDIAMI

KONTAKTY S MÉDIAMI

PRÍPADOVÉ ŠTÚDIE KOMUNIKÁCIE S MÉDIAMI

Príklad nezvládnutej komunikácie

Resocializačné stredisko pre dospelých a mladistvých Čistý deň n.o., Galanta (Slovenská republika)

Poslankyňa opozície v roku 2016 zverejnila na svojom blogu informáciu, že v resocializačnom centre „Čistý deň” bolo terapeutom sexuálne zneužívané maloleté (14 ročné) dievča. Priamo do zariadenia išiel po zverejnení prí-padu aj tím vyšetrovateľov, tí zistili, že v budove nik nie je. Ústredie práce verziu o zneužívaní spochybnilo. Hovorkyňa v tejto veci uviedla: „Nebu-dem poskytovať ďalšie informácie k tomuto prípadu. Polícia postupovala zákonným postupom.”58 Podľa blogu uvedené dievča nebolo jediné, kto-ré bolo zneužívané. Aj v tomto prípade polícia dostala trestné oznámenie (pred vyše rokom), ale keďže ku skutku došlo mimo zariadenia, postúpili ho inému okresnému riaditeľstvu – ktorému, polícia neprezradila. Či sa tento prípad tom čase prešetroval, nevedela hovorkyňa trnavskej polície povedať a šéf komory sociálnych pracovníkov, ktorý v zariadení robil kontrolu, sám uvádza „nedokázal som správne vyhodnotiť informácie“59. Ústredie práce sa vo svojom stanovisku vyjadrilo, že ide o zavádzanie. Prípad postupoval tak, že ako poškodení tak i novinárka, ktorá o ňom písala boli atakovaní vý-hražnými esemskami z ukrajinského čísla. Vedenie zariadenia sa vyhrážalo aj redaktorke televízie Markíza. Varovali ju, že ju „ako novinárku zničia.“

Obvinili ju z toho, že poškodených podplatila a naviedla na výpovede60. Ria-diteľ aj zamestnanci miesto riešenia situácie odišli aj s deťmi na dovolen-ku. Vychovávateľ sa vyhováral, že nevedel o reálnom veku dievčat. Reakciu Ústredie práce a rodiny odkladalo, chcelo sa vyjadriť až po víkende. Minis-terstvo však konanie na odobratie akreditácie ani nezačalo, a pritom bolo potvrdené, že k trestnému činu došlo.

58 FOLENTOVÁ, V., ONUFEROVÁ, M.: Maloleté dievča údajne zneužívali v resociali-začnom zariadení, polícia to šla preveriť na miesto. [online]. [2016-09-10]. Do-stupné na <https://dennikn.sk/555814/malolete-dievca-mali-zneuzivat-v-reso-cializacnom-zariadeni-ustredie-prace-to-spochybnuje/?ref=list>.

59 GEHREROVÁ, R.: Bol som naivný, tvrdí odchádzajúci šéf komory sociálnych pra-covníkov, ktorý kontroloval Čistý deň. [online]. [2017-09-17]. Dostupné na <htt- ps://dennikn.sk/881993/bol-som-naivny-tvrdi-odchadzajuci-sef-komory-social-nych-pracovnikov-ktory-kontroloval-cisty-den/?ref=list>.

60 Markíza. Videoarchív. [online]. [2017-09-17]. Dostupné na <http://videoarchiv.

markiza.sk/embed/51396? >.

Ak sa riaditeľ resocializačného centra nakoniec pre médiá vyjadril, bol usvedčený z klamstva61. Neskôr zvolal tlačovú besedu, ktorú ale rýchlo ukončil a neodpovedal na otázky novinárov62, pričom odmietol predstaviť dve ženy a muža, ktorí s ním počas tejto tlačovky sedeli za stolom. Je rok 2018 kauza stále nie je doriešená, hoci v tomto centre už žiadne deti nepo-bývajú, proces odoberania akreditácie sa ešte stále neskončil a štát naďalej posiela ich prevádzkovateľom peniaze63. Vyššie uvedený postup ukazuje nezvládnutie krízovej komunikácie vo všetkých jej aspektoch aj s tým, že opoziční poslanci dvakrát neúspešne odvolávali z funkcie ministra práce Jána Richtera64.

Príklad zvládnutej komunikácie

Okresné centrum pomoci rodine v Tarnowských Horách (Poľsko) V jednej z náhradných rodín v Tarnowskych Horách sa stala tragédia: šesť-ročné dvojičky boli svedkami vraždy, ktorú spáchala náhradná matka na druhovi. Pozornosť médií sa sústredila hlavne na pôsobenie Okresného centra pomoci rodine (Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie – PCPR), pod ktorého kuratelu rodina spadala. Celá kauza vzbudila výrazný mediálny zá-ujem, boli publikované obviňujúce a jednostranné články v bulvárnej tlači, ktoré o. i. zdôrazňovali alkoholizmus náhradnej matky, pričom novinári ne-kontaktovali sociálnych pracovníkov.

61 DUGOVIČ, M.: Opozícia chce pre prípad zneužitých dievčat predvolať ministrov, orgánom vyčíta nečinnosť. [online]. [2016-09-11]. Dostupné na <https://den- nikn.sk/556351/opozicia-chce-pre-pripad-zneuzitych-dievcat-predvolat-minis-trov-organom-vycita-necinnost/?ref=list>.

62 FOLENTOVÁ, V.: Šéf Čistého dňa zvolal tlačovku, rýchlo ju ukončil a neodpovedal na otázky. [online]. [2016-09-13]. Dostupné na <https://dennikn.sk/559409/

sef-cisteho-dna-zvolal-tlacovku-rychlo-ju-vsak-ukoncil-a-neodpovedal-na-otaz-ky/?ref=list>.

63 HOLINOVÁ, N.: Čistý deň – stále nie je koniec. [online]. [2018-05-30]. Dostupné na <https://dennikn.sk/1136989/cisty-den-stale-nie-je-koniec/?ref=list>.

64 LEŠKO, M.: Čistý deň: učebnicový príklad, aký patologický sa stal verejný život.

[online]. [2018-02-05]. Dostupné na <https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2018/cislo-5/cisty-den-rok-a-pol-po.html>.

Keď v priestoroch Okresného centra pomoci rodine sa objavil štáb repor-térov relácie „Uwaga! TVN” (Pozor! TVN)65,66, sociálny pracovník bol kom-petentne pripravený na stretnutie: pripravil dokumentáciu, korešponden-ciu, zabezpečil xerokópie príslušných listov, z ktorých bolo zrejmé, že súd pri rozhodnutí zveriť dievčatká do opatery príbuznej rodiny sa neobrátil na PCPR s požiadavkou o posudok, bol to efekt rutinnej kvalifikácie – prax umiestňovania detí v náhodných, ale príbuzných rodinách.

Vďaka predchádzajúcemu systematickému sledovaniu prípadu sociálny pracovník mohol kompetentne a presvedčivo vysvetliť komplikovanosť situácie, zároveň zdokladoval prípad konkrétnou dokumentáciou: ako ná-hradná matka pristupovala k svojej úlohe, že napriek alkoholizmu sa stara-la o dievčatká. Potvrdzovali to uskutočnené a dôkstara-ladne zdokumentované rozhovory s okresnou políciou, susedmi, rozhovory v škole, návštevy v byte (vrátane neohlásených). Nič nenaznačovalo tragédiu, ktorá mala nastať.

Sociálny pracovník sa postaral nie len o meritórnu prípravu k prípadu, ale i o vlastnú autoprezentáciu a miesta kde pracuje. Novinári si mohli pre-zrieť priestory strediska, bola im vysvetlená špecifickosť práce jednotlivých oddelení, a predovšetkým boli prijatí v moderne zariadených priestoroch sály určenej na školenia s početným množstvom posterov a informačných materiálov. Centrálne miesto sály bolo venované vizualizácii autorského Systému podpory dieťaťa a rodiny, realizovaného strediskom, čo okamžite upútalo pozornosť novinárov. Následne publikované správy nemali nič spo-ločné s dovtedy dominujúcim odsudzujúcim tónom, sociálny pracovník ako aj pôsobenie a aktivity PCRP boli prezentované vo veľmi pozitívnom svetle.

65 TVN Uwaga. [online]. [2016-09-10]. Dostupné na <https://uwaga.tvn.pl/repor-taze,2671,n/morderstwo-w-rodzinie-zastepczej,133352.htm>.l

66 TVN je najväčšia súkromná celoštátna televízia.

PRÁVO NA SPOĽAHLIVÉ INFORMÁCIE